Motivele pentru care firmele româneşti ar câştiga dacă s-ar duce să investească peste Prut

Motivele pentru care firmele româneşti ar câştiga dacă s-ar duce să investească peste Prut

Oamenii de afaceri români sunt aşteptaţi să investească în Republica Moldova.

Autorităţile de peste Prut spun că încurajează investiţiile străine prin facilităţi fiscale. Multinaţionalele au început deja să-şi relocheze afacerile din România în Moldova, unde forţa de muncă este mult mai ieftină, cu un salariu mediu de 190 euro pe lună.

Regimul fiscal moldovean oferă avantaje atractive, de la impozit pe venit şi pe profit 0%, la zone libere de comerţ şi facilităţi pentru investiţiile în zonele defavorizate. Moldova oferă garanţia de stabilitate de zece ani, ceea ce înseamnă că pentru această perioadă avantajele fiscale rămân valabile indiferent dacă se modifică legislaţia.

"În acest moment, investiţiile româneşti în Republica Moldova au un volum foarte mic, aproximativ egal cu cel al investiţiilor moldoveneşti în România. Ponderea investiţiilor româneşti în totalul investiţiilor străine din Moldova este de circa 8%, valoarea acestora fiind de aproape 100 milioane dolari, adică o nimica toată", a spus vicepremierul moldovean Valeriu Lazăr, aflat la Bucureşti.

El a explicat că firmele româneşti au totuşi o scuză pentru acest dezinteres manifestat pentru piaţa de peste Prut prin faptul că fostele autorităţi de la Chişinău aveau o atitudine neprietenoasă faţă de România.

"Potenţialul investiţiilor şi colaborării româno-moldovene se manifestă şi în domeniul agroalimentar, unde România are expertiză, iar Moldova are oportunităţi", a spus Lazăr.

Alte oportunităţi sunt în domeniul energiei regenerabile şi creşterea eficienţei energetice. România are investiţii în sectorul bancar (BCR, Raiffeisen Leasing, Banca Transilvania Leasing), petrolier (Petrom, Rompetrol) sau al instalaţiilor sanitare (Romstal).

Optimizarea costurilor

Majoritatea firmelor româneşti care au investit în Moldova "sunt societăţi româneşti, dar cu capital din afară, care au delocalizat afacerile din România către Republica Moldova. Mai ales în industrie asistăm la acest proces, Moldova fiind următoarea ţară în vizorul marilor investitori", a declarat Lazăr.

Potrivit acestuia, aşa cum în anii trecuţi, goana după optimizarea costurilor i-au adus pe investitori în România şi Bulgaria, acum este vizată Republica Moldova. Oficialul moldovean a declarat că filiera românească pentru venirea în Moldova a investiţiilor străine e foarte importantă.

Ne puteți urmări și pe Google News