Cum motivează judecătorii Înaltei Curţi condamnarea lui Dan Şova: „A continuat în mod voit şi conştient activitatea infracţională”

Cum motivează judecătorii Înaltei Curţi condamnarea lui Dan Şova: „A continuat în mod voit şi conştient activitatea infracţională”

Dan Şova a continuat activitatea infracţională în mod „voit şi conştient” din postura de senator, deşi ştia că legislaţia a fost modificată şi prevedea pedepse mai mari pentru fapte penale comise de demnitari, se arată în motivarea sentinţei de condamnare pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pe 25 septembrie.

„În concluzie, având în vedere că inculpatul - senator, deci persoană care exercită o funcţie de demnitate publică -  deşi a avut cunoştinţă de agravarea pedepsei în cazul persoanelor care exercită o astfel de funcţie, a continuat, în mod voit şi conştient activitatea infracţională, actele cu relevanţă penală constând în 'primirea' sumelor de câte 5.000 euro lunar (a doua modalitate de săvârşire a elementului material al infracţiunii de trafic de influenţă), chiar şi după intrarea în vigoare a noilor dispoziţii legale, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, atrage răspunderea sa penală în condiţiile noii legi, iar nu în condiţiile legii anterioare”, se arată în documentul citat de Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, în cursul urmăririi penale, Dan Şova nu a recunoscut săvârşirea faptelor de care era acuzat, a invocat dreptul la tăcere şi nu a solicitat administrarea de probe. În schimb, în cursul judecăţii a fost audiat cu acordul său şi, de asemenea, a propus probe în apărare, însă susţinerile sale nu au convins completul de judecată.

„Toate argumentele inculpatului Şova Dan Coman cu privire la pretinsa legalitate a încheierii celor două contracte de asistenţă juridică sunt lipsite de relevanţă sub aspectul încadrării juridice a faptei pentru care a fost trimis în judecată şi sub aspectul răspunderii sale penale pentru această faptă. (...) Conform doctrinei juridice şi jurisprudenţei constante, pericolul social al traficului de influenţă nu derivă din caracterul actului pentru care urmează a se interveni, care poate fi licit sau ilicit, ci de la mijlocul întrebuinţat de făptuitor: prevalarea de o influenţă reală sau presupusă, prejudiciabilă pentru prestigiul funcţionarului respectiv şi pentru entitatea juridică din care acesta face parte. Neîntemeiate sunt şi alte apărări ale inculpatului Şova Dan Coman”, se mai menţionează în motivare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul senator Dan Şova a fost condamnat de magistraţii de la ÎCCJ, pe 25 septembrie, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, sentinţa nefiind definitivă. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 100.000 de euro de la inculpat şi menţinerea sechestrului asigurător pe bunurile lui.

În acelaşi dosar, fostul director al CET Govora Mihai Bălan a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu un termen de supraveghere de 4 ani. Acesta va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială, derulat de către Serviciul de Probaţiune Vâlcea sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În plus, el va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile, la o entitate stabilită de Serviciul de Probaţiune Vâlcea.

Instanţa a admis acţiunea civilă exercitată de CET Govora, prin administrator judiciar Euro Insol SPRL, şi l-a obligat pe Mihai Bălan la plata sumei de 1.301.410 lei.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

DNA precizează că, în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.