Oprea: armata nu trebuie târâtă în noroiul politic

Oprea: armata nu trebuie târâtă în noroiul politic

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a declarat, într-o scurtă intervenţie la Realitatea TV că astăzi a avut loc o mare dezinformare privind pensiile speciale, după ce Senatul a votat împotriva pensiilor speciale.

"Amendamentul pe care noi am spus că îl susţinem, noi îl vom vota", a declarat Oprea, care a subliniat că armata română nu trebuie târâtă în noroiul public. Moţiune PSD: „Opriţi umilirea pensionarilor şi a militarilor” PSD a depus o moţiune simplă împotriva legii unitare a pensiilor, dezbătută în parlament. Senatorii au dezbătut legea unică a pensiilor, în vreme ce membrii echipei de evaluare a FMI au purat discuţii pe aceeaşi temă cu reprezentanţii FMI. Săptămâna trecută, aleşii au interupt dezbaterile, după doar două zile de dezbateri în plen, pe motiv că sunt aproximativ 80 de proiecte legislative care au termen de adoptare tacită data de 26 aprilie.

Astăzi, senatorii social-democraţi au depus un amendament privind eliminarea obligativităţii de a cotiza la sistemul public de pensii pentru militari. Amendamentul  a fost respins prin votul reprezentanţilor PDL, UDMR şi a independenţilor.

Ulterior, membrii PSD au cerut o pauză pentru consultări şi au decis să depună o moţiune simplă intitulată „Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„PSD susţine ca pensia publică pentru militari să fie reglementată conform practicilor europene. Având în vedere duplicitatea celor care guvernează astăzi, PSD depune moţiunea simplă intitulată „Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români”, a declarat liderul grupului parlamentar al PSD+PC, Ioan Toma, notează Agerpres.

„Vom ajunge să importăm apărare” Mario Oprea , viceliderul grupului parlamentar al PNL din Senat, a declarat că a semnat, împreună cu liderul grupului Puiu Haşotti, moţiunea PSD, deoarece Guvernul are oa cţiune duplicitară, care va aduce România în situaţia de a cumpăra avioane cu tot cu piloţi, notează Agerpres.

„Dacă se va pune semnul egal între pensia unui militar şi cea a unui om obişnuit, nu cred că mulţi români vor mai alege cariera militară. Vom ajunge să importăm apărare”, consideră Mario Oprea.

Eficienţa amendamentelor

În timpul dezbaterilor de săptămâna trecută, senatorii s-au concentrat asupra procedurilor. În şedinţa de luni, aleşii au intrat în dezbaterile pe fond cu 10 minute înainte de finalul programului de lucru. Au fost depuse numeroase amendamente la lege, astfel că în şedinţa de marţi, 20 aprilie, au fost discutate amendamentele aduse la primele şase articole din lege.

Proiectul va fi adoptat tacit pe 10 mai. Dezbateri sub presiune

Zeci de membri ai Alianţei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor pichetează sediul Parlamentului cerând menţinerea punctului de pensie la valoarea de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie.

Premierul Emil Boc a declarat că actualul sistem de pensii nu este sustenabil pe termen lung, bugetul de pensii deficitar fiind susţinut prin transferuri financiare de la bugetul de stat. Prim-ministrul spune că pentru anumite categorii de salariaţi, cum sunt cadrele din instituţiile militarizate, pot fi găsite alte modalităţi de susţinere, cum ar fi acordarea unor prime.

Potrivit ministrului Muncii Mihai Şeitan, vor fi reduse doar pensiile mai mari de 3.000 ca urmare a aplicării legii pensiilor, astfel că doar 7.250 persoane vor primi pensii mai mici.

Situaţia pensiilor fostelor cadre militare:

  • 13.164 foşti militari cu pensii de sub 1.000 de lei;
  • 45.667 cu pensii până la 2.000 de lei;
  • 15.956 cu pensii între 2.000 şi 3.000 de lei;
  • 6.245 persoane cu pensii între 3.000 şi 4.000 lei
  • 797 persoane cu pensii între 4.000 şi 5.000 lei
  • 208 persoane cu pensie mai mare de 5.000 lei