Moșii de Toamnă. Ce este bine să faci și ce trebuie să eviți în Sâmbăta Morților

Moșii de Toamnă. Ce este bine să faci și ce trebuie să eviți în Sâmbăta Morților

În această Sâmbătă, ortodocșii se pregătesc să-i pomenească pe cei trecuți în neființă.

De asemenea, în Sâmbăta Morţilor nu este bine să faci vizite, decât dacă duci de pomană.

Trebuie și tămâie, și cărbuni, și un prosop

În tradiţia românească există patru sărbători de Moşi, în care se fac parastase: Moşii de primăvară (de Măcinici), Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), Moşii de toamnă (în prima sâmbătă din noiembrie) și Mosii de iarna (sâmbata dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paştelui).

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă coliva mare, cu cruce, la biserică trebuie aduse și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, care se împart la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânare. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită. Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așază pe masă pentru sfințire și pe urmă se de pomană. Pe lângă acestea trebuie să mai avem tămâie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Cei care vor pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente. De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.