Moștenirile ar putea ajunge să fie împărțite membrilor societății. Inițiativa controversată

Moștenirile ar putea ajunge să fie împărțite membrilor societății. Inițiativa controversatăSursa foto: Arhiva EVZ

Viziunea legată de ceea ce ar putea reprezenta noua abordare a moștenirilor aparține unui profesor universitar din Berlin. Motivul invocat de acesta în ceea ce privește inițiativa a iscat deja opinii contradictorii în mediul online

Moștenirile ar putea ajunge să fie împărțită tuturor membrilor societății și nu să rămână în familii cum se întâmpla până acum. Inițiativa aparține unui filozof, profesor universitar în Berlin. Dascălul susține că un astfel de demers ar urma să ofere tuturor oamenilor șanse egale în viață. Totuși, abolirea moștenirilor nu este însă o perspectivă agreată de majoritatea oamenilor, cel puțin deocamdată.

Moștenirile ar deveni proprietăți comune

Profesorul berlinez promovează deja intens în mediul online această viziune personală. Conform filosofului Stefan Gosepath, moștenirile ar trebui să fie "distribuite" în societate. Legea conform căreia acestea sunt transmise pe cale succesorală ar împiedica egalitatea de șanse, susține profesorul.  Expert în justiție, Gosepath este de părere că părinții nu ar trebui să le mai lase bunuri propriilor copii, după deces. 

Moștenirile ar putea ajunge să fie împărțite membrilor societății. Inițiativa controversată promovată la Berlin

Stefan Gosepath, Sursa: Facebook

Procesul de abolire a moștenirilor este esențial în percepția profesorului de la Universitatea Liberă din Berlin, în ideea promovării șanselor egale de reușită în rândul membrilor societății.

Astfel, bunul personal ar urma să devină proprietate comună. Totul dacă viziunea filozofului berlinez ar urma să devină obligatorie.

"Moștenirile încalcă în mod semnificativ egalitatea de șanse.(...)Este o loterie nedreaptă, pentru că este pură șansă dacă am avut sau nu părinți bogați. Toată lumea ar trebui să aibă aceleași oportunități de început, astfel încât să putem avea o societate mai dreaptă”, a explicat profesorul.

Mai mult, Stefan Gosepath a precizat că moștenirile cetățenilor "foarte bogați" ar trebui să fie împărțite celor "foarte săraci".Acest lucru ar fi posibil crede el, prin aplicarea metodei de creștere a impozitului pe moștenire până la 100%.

Filozoful berlinez este dispus să se implice inclusiv politic pentru ca viziunea lui să se poată concretiza.

În primul rând, văd punctul emoțional: când este casa părintească în care ai crescut. În al doilea rând, ar fi și mai dificil din punct de vedere politic dacă ar fi luate casele tuturor familiilor. Dacă o lași așa și impozitezi totul, nu prea înțelegi de ce oamenii din sectorul cu venituri mici au ceva împotriva impozitului pe succesiune. Ei nu ar fi afectați de acest lucru, dar sunt încă împotriva majorărilor de taxe.”, susține profesorul din Berlin.

 

Filozoful are deja și o perspectivă pe termen lung legată de situația în care moștenirile ar deveni proprietăți comune. Acesta prevede ca banii să fie folosiți pentru investiții structurale. El consideră că sumele lăsate moștenire ar trebui să aparțină infrastructurii sociale. Printre prioritățile de investiție s-ar clasa sănătatea precum și școlile și universitățile.

Stefan Gosepath susține că a fost determinat să aibă o asemenea viziune legată de modul în care se împart moștenirile din cauza legilor din Germania. Filozoful a precizat că "distribuția bogăției este din ce în ce mai inegală" pe teritoriul german.

Ideile promovate de celebrul filozof au stârnit deja numeroase reacții contradictorii în mediul online. Cei mai mulți dintre cetățenii germani cred că viziunea profesorului are la bază o modalitate de sărăcire a populației, nicidecum de egalizare a șanselor.

Ne puteți urmări și pe Google News