Germanii devin leneși! Statul social și efectele sale perverse

Germanii devin leneși! Statul social și efectele sale perverseOlaf Scholz. Sursa foto: Răzvan Valcaneantu/EEC

Germanii devin leneși! Statul social și efectele sale perverse sunt evidente dintr-un sondaj de opinie publicat de Bild.

Germanii devin leneși! Jumătate dintre cei chestionați într-un sondaj de opinie consideră că nu mai merită să muncești.

Germanii cred că nu mai merită să muncești

Merită să lucrezi atunci când beneficiile și ajutoarele aociale cresc prea mult? În Italia, dezbaterea s-a axat mult timp pe criticile la adresa „limitelor” venitului de bază, scrie publicația italiană Avvenire.

În Germania, un nou sondaj arată acum că mai mult de jumătate dintre germani consideră că, având în vedere planul guvernului de a crește beneficiile sociale, nu merită să lucreze.

Germania crește subvențiile la peste 560 de euro pe lună

Începând de anul viitor subvențiile vor ajunge la 563 de euro pe lună, (acum sunt 502 de euro) pentru peste 5,5 milioane de șomeri. Cifr nu este prea mare, având în vedere nivelul costului vieții în Germania.

Dar acestor bani de cheltuială li se adaugă costurile pentru chirie și asigurările de sănătate, pe care guvernul le acoperă din fondurile colectate de la cei ce contribuie la buget pentru cei care primesc beneficii sociale

Această creștere coincide și cu cea în favoarea familiilor cu venituri mici. În acest caz părinții vor primi până la 635 de euro pe lună pentru primul lor copil și încă 530 de euro pentru fiecare copil.

Subvenția actuală se ridica la 250 de euro pe lună pentru fiecare copil.

Cum descurajează socialismul munca

Într-o țară în care salariul minim este de 12,40 euro pe oră și venitul lunar net este 1.450 de euro, 52% dintre germani consideră că nu merită să lucrezi cu normă întreagă pentru salariul minim.

Cel puțin asta a reieșit dintr-un sondaj realizat de institutul de cercetări sociologice INSA, pentru Bild.

Un salariu minim care, conform aceluiași sondaj, nu ar asigura mult mai mult decât ceea ce va ajunge în buzunarele celor care vor primi subvențiile sociale de la stat.

Doar 45% dintre germani, conform aceluiași sondaj, sunt în favoarea creșterii ajutoarelor sociale.

(Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News