Moştenirea lui Salinger

Moştenirea lui Salinger

Autorul capodoperei „De veghe în lanul de secară”, despre care se ştia că a semnat un singur volum, ar fi scris, de fapt, 15 romane de-a lungul vieţii.

Lupta pentru moştenirea literară a scriitorul J.D. Salinger, care şi-a găsit locul în Olimpul literaturii universale scriind doar un singur roman, „De veghe în lanul de secară”, şi care a decedat în ianuarie anul acesta, devine din ce în ce mai palpitantă. „Descoperirea” unor scrisori şi a unui vechi prieten de al scriitorului aduce atât noi controverese, cât şi certitudinea că acesta a scris mai mult decât a publicat în timpul vieţii.

Scriitorul, care după publicarea romanului, „De veghe în lanul de secară”, în 1951, s-a retras aproape complet în anonimat, şi-a asigurat drepturile până după moartea sa pentru orice cuvânt scris vreodată.

Un prieten de demult

Scrisorile sale, cele cunoscute până acum, trimise unor redactori, altor artişti sau iubitelor sale şi păstrate astăzi în arhivele Bibliotecii Congresului American sau ale universtităţilor Princeton şi Harvard, se pot citi, dar nu este permis ca ele să fie citate. Se speculează că scriitorul, care în afara renumitului roman, a mai publicat doar o serie de povestiri scurte, ar fi scris, de fapt, peste cincisprezece romane, care ar fi depozitate în casa sa din Cornish, New Hampshire.

Moştenitorii săi au refuzat până în prezent să confirme existenţa acestora. Un fost camarad de război al scriitorului confirmă acum însă existenţa acestei încăperi, iar afirmaţiile sale, ilustrate prin corespondenţa sa cu misteriosul Salinger, aduc în lumină un om total diferit de ceea ce se ştia până acum despre autor.

O scrisoare găsită în casa lui Salinger, o casă în care acesta a trăit retras începând cu 1953, a „trădat” existenţa unui partener de corespodenţă rămas necunoscut până acum. Werner Kleeman, fost camarad de armată a lui Salinger, pare a fi cel mai vechi prieten al scriitorului. Publicaţia germană „Spiegel” a luat legătura cu Kleeman, care le-a permis redactorilor să studieze scrisorile lui Salinger, supunându-le chiar unei expertize de autenticitate.

Aceasta a fost confirmată de Declan Kiely, curatorul muzeului newyorkez, Morgan Library, care în aceste zile va expune pentru prima dată câteva scrisori semnate de scriitor. Scrisorile aflate în posesia lui Kleeman ar avea, protrivit lui Kiely, o valoare de cel puţin 60.000 de dolari, iar muzeul ar fi dipsus oricând să plătească această sumă pentru a intra în posesia lor.

PRIETENI

„Unul dintre noi trebuia să plece primul”

Kleeman l-a întâlnit pe Salinger pentrut ultima dată în 1983, când l-a vizitat pe scriitor în casa sa din New Hampshire. “Am stat ore în şir pe balconul casei sale, am stat de vorba. Era fericit”, spune Kleeman. “Apoi mi-a arătat încăperea în care depozita manuscrisele”. Această declaraţie înflăcărează lumea literară, fiind până în prezent singura dovadă că Salinger ar fi scris mai mult decât puţinele povestiri scurte şi romanul care a influenţat generaţii de scriitori.

Tot Kleeman spune că Salinger şi-a părăsit totuşi “viziuna”, făcând în 1978 o excursie la New York, unde a luat parte petrecerea de pensionare a amicului său. “Era bine îmbrăcat şi timid”, spune Kleeman.

Proaspăt descoperitul prieten al misteriosului Salinger, care are şi el astăzi 91 de ani, la fel ca şi răposatul său camarad, declară că aceste scrisori “sunt viaţa mea”, iar apoi “zâmbind, privind semnătura lui Salinger”, le spune celor de la “Spiegel”, arătâdnu-le singura fotografie, cu casa din Cornish, care aminteşte de scriitor: “Unul dintre noi trebuia să plece primul”.

Ne puteți urmări și pe Google News