Moștenirea comunismului a salvat Estul Europei de mortalitatea uriașă din Occident?

Moștenirea comunismului a salvat Estul Europei de mortalitatea uriașă din Occident?

6. Frica înscrisă în mentalități. Oamenii din Europa Centrală și de Est continuă să manifeste un respect mai mare pentru puterea de stat decât în Vest.

Totuși, poate e mai curând cazul să vorbim de frică. Avem tot timpul tendința să-i considerăm pe polițiști potențiali dușmani și trăim cu teama că cineva vine peste noi și ne strică viața.

În ce privește disciplina de care dau dovadă praghezii în criza actuală prin comparație cu parizienii sau londonezii, ar trebui totuși să ne întrebăm dacă e bine să existe această teamă.

7. Denunțul. Țările din Europa de Est se caracterizează prin gradul ridicat de neîncredere care domnește în interiorul societăților lor. Mult mai mult decât în Vest, oamenii nu au încredere unii în alții și se tem că vor fi denunțați.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimul timp, cu obligația purtării măștii, am văzut reapărând “spionii” în blocuri în numele protejării interesului celor mulți.

Rezumând: chiar dacă nu este ușor să admitem concluzia, putem crede că moștenirea comunismului care nu s-a evaporat încă total ne protejează de coronavirus. Vaccinarea obligatorie, teama de autoritate, arta de a te descurcă atunci când statul nu-și face datoria. Și să ne întrebăm dacă acest diagnostic nu este în fond mai grav și mai îngrijorător decât cel de coronavirus ca atare”.