Moștenirea comunismului a salvat Estul Europei de mortalitatea uriașă din Occident?

Moștenirea comunismului a salvat Estul Europei de mortalitatea uriașă din Occident?

3. Un nivel de viață mai scăzut. Dacă coronavirusul pune mai puține probleme în Europa Centrală și de Est, este și pentru că oamenii dispun de venituri mai mici și deci călătoresc mai puțin sau deloc. Uitându-ne la statistici, vedem totuși că această ipoteza nu se aplică decât anumitor țări și trebuie luată în considerare cu prudență.

Dacă românii și bulgarii se numără, într-adevăr, printre cei care călătoresc cel mai puțin în Europa, cehii figurează la celălalt capăt al scalei. Potrivit Eurostat, doar finlandezii și olandezii fac mai multe călătorii cu caracter turistic cu o durata mai mare de o zi.

4. Cei care au trăit în regimuri totalitare au o anumită educație. Să impui ceva în mod autoritar popoarelor nu este o problema în Europa Centrală și de Est.

În Republica Cehă, guvernul nu a ezitat să facă din purtarea unei măști de protecție în spațiul public o obligație, practic, de pe o zi pe alta și asta în ciuda penuriei și incapacității statului de a asigura aprovizionarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

O asemenea atitudine și o asemenea exercitare a puterii sunt de neimaginat în țările occidentale. În Austria, purtarea măștii în supermarketuri nu a devenit obligatorie decât începând din momentul în care acestea au fost în măsură să le ofere clienților.

În Republica Cehă, politicienii le-au spus oamenilor “Descurcați-vă”. Și care a fost reacția? Ei și-au amintit că mamele și bunicile i-au învățat să coasă.

5. Facultatea moștenită din socialism de a se echipa și aproviziona singur. Marcați cu fierul roșu al experienței din socialism, când majoritatea bunurilor materiale erau de negăsit sau de proastă calitate, oamenii din Europa Centrală și de Est s-au obișnuit să meșterească și să-și fabrice singuri lucrurile de care au nevoie.

Iată de ce nu a fost o problemă să șteargă de praf mașinile de cusut. E nevoie de măști, dar nu se găsesc? Să ne suflecăm mânecile și să le coasem singuri!

În anii 1980, femeile cehoslovace nu făceau altfel atunci când modelele de rochii ce le făceau să viseze în (rarele) reviste de modă erau pentru ele inaccesibile. Dacă acest spirit descurcăreț le-a permis să iasă puțin din cenușiul vestimentar al epocii, nu se știe dacă de astă dată nu a salvat vieți.