Moșii de toamnă. Rugăciunea care se spune în această zi

Moșii de toamnă. Rugăciunea care se spune în această zi Moșii de toamnă. Tradiţii şi obiceiuri de Sâmbăta Morţilor. Sursa foto Arhiva EVZ

De Moșii de Toamnă sunt legate multe credințe populare, precum și tradiții vechi. În această zi se dă de pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi. Tot în această zi se rostește o rugăciune pentru iertarea păcatelor.

Moșii de toamnă (Sâmbăta morților) reprezintă ziua în care se face celebrarea sufletelor celor adormiți. Anul acesta, sărbătoarea pică pe 4 noiembrie, înainte de începerea Postului Crăciunului. Moșii de toamnă sunt asociați cu Sfântul Dumitru și în popor se mai numesc și „Moșii de Sumedru”.

Astăzi, creștinii pot face rugăciuni pentru comemorarea sufletelor celor plecați dintre noi. De Sâmbăța Morților, se așează ofrande pe mormintele celor dragi, se aprind lumânări și tămâie lângă crucea celor plecați dintre noi, pentru a le veghea somnul.

Ce se dă de pomană astăzi

De asemenea, se dau pomeni oamenilor necăjiți. Este bine să se dea de pomană următoarele produse:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • o farfurie cu colivă și pahare din plastic cu colivă pentru a fi ulterior împărțite
  • prescure sau colac împletit
  • o sticlă de vin
  • lumânări
  • pachete cu divsrese alimente de împărțit (fructe, legume, dulciuri, mâncare gătită în casă)

Moșii de toamnă, tradiții și obiceiuri

De Sâmbăta Morților, creștinii pot respecta o serie de tradiții și superstiții. Tradiția spune că în această zi este bine să fim împăcăți cu toți oamenii, să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit. Pe 4 noiembrie nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.

Moșii de toamnă- Sâmbăta Morților

Moșii de toamnă. Tradiţii şi obiceiuri de Sâmbăta Morţilor. Sursa foto Arhiva EVZ

Preotul trebuie să tamâieze ofrandele și mormintele celor pomeniți. Tămâia aprinsă reprezintă, de asemenea, încrederea în viață veșnică. În popor se spune că de Sâmbăta Morților, cei adormiți coboră pe pământ și colindă neîncetat noaptea. Femeile nu trebuie să dea cu mătura ca praful ridicat să nu ajungă în ochii celor adormiți și nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea răposaților. Pe 4 noiembrie, nu se circulă noaptea. Se zice că cei care merg noapte pe străzi se întâlnesc cu spiritele rele.

De asemenea, în această zi nu ai voie să ceri bani împrumut. Se mai spune că banii ceruți de Sâmbăta Morților vor fi folosiţi pentru pagubele materiale.

Rugăciune de Sâmbăta Morților

Astăzi, creştinii mai pot rosti o rugăciune puternică pentru iertarea păcatelor celor adormiţi.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.