Evenimentul Zilei > Social > MOȘII DE TOAMNĂ: Românii se roagă şi îi pomenesc pe cei adormiţi. Ce nu trebuie să faci în această zi
MOȘII DE TOAMNĂ: Românii se roagă şi îi pomenesc pe cei adormiţi. Ce nu trebuie să faci în această zi

MOȘII DE TOAMNĂ: Românii se roagă şi îi pomenesc pe cei adormiţi. Ce nu trebuie să faci în această zi

Românii ortodocşi se roagă şi îi pomenesc pe cei adormiţi în cadrul slujbei de sămbătă, cunoscute în popor drept Moşii de toamnă. Sărbătoarea "Moşii de toamnă" este foarte aproape de data de 15 noiembrie când începe postul Crăciunului, care durează până în 24 decembrie, şi la mică distanţă de pomenirea morţilor, care se face în Biserica Romano-Catolică în jurul datei de 1 noiembrie.

Înainte de începerea postului Sfintelor Paşti şi înainte de Pogorârea Sfântului Duh, în Biserica Ortodoxă se fac rugăciuni sau pomeniri de obşte ale morţilor, scrie Agenția de presă Mediafax, citând Jurnalul Spiritual. În această zi se merge la biserică, se fac rugăciuni pentru cei care au trecut în nefiinţă şi se fac pomeni. Tradiţia spune că, în urma acestor pomeniri, puterea divină îl învredniceşte pe cel care le împlineşte cu harul de care are nevoie şi cu toate cele care îi sunt de folos. Mai mult, respectând tradiţia Moşilor de toamnă vom petrece postul Crăciunului în deplină sănătate.

Cuvântul “moşi” vine de la “strămoşi”, şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Cu apelativul “moşi” sunt numiţi nu doar morţii, ci şi principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum şi pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moşi amintim: “Moşii de primăvară” (de Măcinici), “Moşii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), “Moşii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), “Moşii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne)

Tot din tradiţie, până în ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil în data de 8 noiembrie, fiecare creştin îi comemorează pe cei dragi, rude şi prieteni, plecaţi la viaţa de dincolo. În aceste zile, în cimitire, aducem ofrande la mormintele celor dragi: flori proaspete, aprindem lumânări şi tămâie lângă crucea care veghează somnul celor adormiţi, ne rugăm pentru sufletele celor care au plecat dintre noi şi ne amintim cu drag de momentele frumoase din viaţă petrecute alături de aceştia, scrie Jurnal Spiritual.

,,Bogaţii şi săracii, fără nicio deosebire, se pregătesc, fiecare după puterea sa, cu mese, pachete şi daruri, pentru a le oferi “de sufletul răposatului..”, cu nădejdea că Dumnezeu îi va mai ierta celui adormit din păcatele săvârşite în timpul vieţii cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Aceasta deoarece, conform credinţei creştine, cei ce mor împăcaţi cu Dumnezeu şi cu semenii lor se unesc cu Mântuitorul Hristos, primul care a biruit moartea. Spre deosebire de alte religii, în creştinism, şi cei vii şi cei adormiţi (morţi) fac parte din Biserica Lui Hristos. În afara colivei, colacului şi vinului care se sfinţesc şi se împart în biserică, simbol al unităţii euharistice a celor două lumi, au loc o suită de alte ritualuri la cimitir şi acasă, în fiecare familie creştină.’’ 

Se spune că aşa cum în viaţă au avut nevoie de hrană, acolo, în lumea celor nevăzuţi au nevoie de rugăciunile, lumânările şi pomenile noastre.Tradiţia populară mai spune că, de Moşi, nu trebuie să speli, "ca să nu faci zoaie" şi nici sămunceşti. Se consideră lipsă de respect faţă de cel adormit. În această zi, spiritele celor plecaţi coboară printre oameni pentru a fi împreună cu cei dragi, iar dacă sunt ignorate se supără. De asemenea, în această zi nu ai voie să ceri bani împrumut, deoarece banii împrumutaţi de Moşii de Toamnă vor fi folosiţi pentru pagubele materiale şi pentru medicamente. (Foto-Mediafax)

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.