Moscova este scufundată într-o ”ceață radioactivă”. Experții ruși vin cu explicația fenomenelor din ultimele 24 de ore
- Ramona Rotaru
- 2 noiembrie 2021, 12:41
Luni seara, Moscova a început să fie învăluită, treptat, de ceață. Cu fiecare minut, aceasta devenea din ce în ce mai densă, iar vizibilitatea era redusă. La început a fost vorba despre un nor semitransparent, care s-a transformat apoi într-o pâclă groasă. Acest fenomen este cunoscut drept ”ceață radioactivă”, însă nu prezintă semne de îngrijorare.
Evenimentele produse în ultimele 24 de ore au speriat locuitorii din capitala Rusiei, iar experții vin cu o serie de explicații. Directorul științific al Centrului de Hidrometeorologie al Rusiei, Roman Wilfand, a vorbit astăzi despre fenomenele de ceață densă și susține că acestea nu sunt un motiv de îngrijorare. Deși poartă denumirea de ”ceață de radiații”, ele nu au legătură cu radioactivitatea. Temperatura ușor ridicată și umiditatea ar fi de vină pentru această ceață densă care a învăluit luni seară Moscova.
"Esența fenomenului constă în faptul că, în condițiile unui cer ușor înnorat pe durata nopții, la anumite valori de umiditate și temperatură, se produce o răcire intensă a solului prin eliberarea de radiații de unde lungi. La suprafața lui solul se răcește considerabil, la fel și aerul de deasupra lui. Luni, temperatura a fost mai ridicată, iar acest lucru a coincis cu o lipsă de acoperire noroasă. În plus, înnorările emit radiații de unde lungi, astfel încât solul de la suprafață nu se răcește. Astăzi, în absența norilor, solul, stratul de aer de la suprafață este puternic răcit. În aerul rece există o concentrație de molecule de vapori de apă, iar aceasta se numește ceață. Acesta este un proces fizic bine studiat", a declarat meteorologul.
”Ceață radioactivă” a produs schimbări majore de circulație și anularea zborurilor
Fenomenul va dispărea marți, potrivit prognozei meteo anunțată de specialiști. În unele zone periferice ale Capitalei, această ceață ar putea să fie prezentă până spre sfârșitul zilei, însă nu este vorba despre ceva îngrijorător.
"Acesta este un fenomen absolut natural pentru Moscova și regiunea Moscovei. Este un fenomen pur meteorologic asociat cu răcirea aerului, o scădere bruscă a temperaturii în orele de seară în condiții de calm anticiclonic, vreme calmă", - a confirmat expertul Mihail Leus, de la centrul Phobos, din Moscova.
Din cauza ceții dense, aproximativ 150 de zboruri au fost anulate sau au decolat cu întârziere pe aeroporturile din Moscova. Condițiile meteo nefavorabile au direcționat spre alte aeroporturi echipajele a 30 de aeronave de linie. Poliția Rutieră a lansat și ea un avertisment, recomandându-le șoferilor să conducă în zonele afectate de ceață doar în cazul unor drumuri urgente.