Moscova este pregătită să redeschidă Yamal, gazoductul către Europa

Moscova este pregătită să redeschidă Yamal, gazoductul către Europa Sursa foto: Arhiva evz

Rusia este pregătită să redeschidă gazoductul Yamal către Europa, a afirmat vicepremierul rus Aleksander Novak într-un interviu acordat "Tass", adăugând că, în ciuda războiului, piața europeană rămâne "deschisă" pentru GNL-ul rusesc și că în 11 luni din anul 2022 aprovizionarea cu gaz natural lichefiat a crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, cu o previziune de 21 de miliarde până la sfârșitul anului. Novak a afirmat că există încă un deficit de gaze în Europa, astfel încât Moscova este pregătită să reia aprovizionarea prin conducta Yamal-Europa și poartă negocieri pentru o creștere a livrărilor prin Turcia, după crearea unui hub de gaze în țara condusă de Erdogan. În acest moment, scrie "Tass", Rusia furnizează gaze prin TurkStream, care în prezent funcționează la capacitate maximă, în timp ce 42 de milioane de metri cubi de gaz trec zilnic pe ruta ucraineană, aproximativ o treime din volumul de tranzit stipulat în contract.

Trei persoane au murit într-un atac al unei drone ucrainene asupra unui aeroport militar din regiunea Saratov din Rusia, care a fost împiedicat de forțele de apărare aeriană ale Moscovei, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării. "Vehiculul aerian ucrainean fără pilot se apropia de aeroportul din Engels la o altitudine joasă", se arată într-un comunicat citat de agenția de presă TASS. "Trei membri ai serviciului tehnic rus de la aeroport au suferit răni mortale din cauza căderii fragmentelor de drone", a adăugat Ministerul. "Pe 26 decembrie, în jurul orei 1:35, ora Moscovei, un vehicul aerian ucrainean fără pilot a fost doborât, în ​​timp ce se apropia de baza aeriană militară Engels din regiunea Saratov", scrie Ministerul Apărării rus, citat de "Tass". "Ca urmare a căderii părților din drona doborâtă, trei tehnicieni militari care se aflau la bază au fost răniți mortal", continuă Moscova, potrivit căreia nicio aeronavă rusă nu a fost lovită sau avariată în atac. Pe 5 decembrie, dronele ucrainene au lovit aeroportul din Engels și o altă bază militară rusă din regiunea Riazan.

Rusia va face toate eforturile pentru a atinge obiectivele operațiunii speciale din Ucraina și a da jos "regimul naționalist" de la Kiev, a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, într-un articol în "Rossiyskaya Gazeta", potrivit "Tass". "Vom face tot posibilul pentru a atinge scopul operațiunii militare speciale, astfel încât regimul dezgustător al naționaliștilor de la Kiev să înceteze să existe. Astăzi, nimeni în afară de noi nu o poate face. Demararea operațiunii speciale a fost o decizie dificilă, dar necesară", a scris fostul președinte rus.

"Din octombrie, forțele ruse s-au concentrat în mare măsură pe construirea de poziții defensive de-a lungul multor secțiuni ale liniei frontului în Ucraina", scrie serviciul de informații al Ministerului Britanic al Apărării în actualizarea obișnuită despre războiul din Ucraina, și semnalează "instalarea unor mine antitanc și antipersonal suplimentare", într-o strategie "care depășește liniile directoare ale doctrinei ruse". Totuși, se subliniază, "câmpurile minate reprezintă un obstacol eficient pentru trupele antrenate, doar dacă sunt acoperite de puncte de observație și de foc de acoperire". Dar serviciile de informații subliniază că "o problemă importantă pentru forțele ruse va fi probabil lipsa resurselor de supraveghere și a personalului instruit pentru a monitoriza eficient" noile câmpuri minate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina intenționează să ceară luni excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, a anunțat duminică ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba: "Mâine vom declara oficial poziția noastră. Avem o întrebare foarte simplă: Rusia are dreptul să rămână membru permanent al Consiliului de Securitate și să facă parte din ONU?", a spus Kuleba, în timpul unui maraton de Crăciun televizat la nivel național. "Avem un răspuns convingător și gândit: nu, nu are", a spus el. Ministrul de Externe ucrainean a reamintit că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU -așa cum dețin și Statele Unite, Regatul Unit, Franța și China - este deja în discuție în cercurile diplomatice. Deși problema nu a fost încă ridicată în conferințele de presă și declarațiile publice ale liderilor de stat și de guvern, Kuleba a subliniat că "la un nivel inferior, oamenii își pun deja întrebarea ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o amenințare pentru pace și securitate", notează ilfattoquotidiano.it

Între timp, luni este programat  la Sankt Petersburg un summit informal al liderilor Comunității Statelor Independente, un grup de foste republici sovietice care include și Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan. O întâlnire în care – potrivit agenției de presă din Belarus, "Belta" – șefii de stat "vor analiza" ceea ce s-a întâmplat în 2022 și vor discuta planuri de consolidare a cooperării. Primul sosit a fost președintele belarus Aleksandr Lukașenko, care a aterizat sâmbătă în Rusia, imediat după vizita lui Vladimir Putin la Minsk.

(Traducerea Rador)