Jurnaliștii din Statele Unite scriu că puterea de la Kremlin, este de acord cu negocierile de pace, cu o singură condiție majoră, care va fi pusă părții ucrainene.
Potrivit Washington Post, mesajul principal care a fost transmis azi, de președintele USA, Joe Biden, celui ucrainean, cu ocazia vizitei de surpriză de la Kiev, a fost unul foarte clar.
Acest mesaj se referă la faptul că Ucraina trebuie să recupereze, repede, prin lovituri bine țintite o mare parte din teritoriul ocupat de ruși, estimat în prezent la 20 la sută din suprafața inițială a țării.
Președintele SUA i-ar fi spus lui Zelenski, faptul că alianța NATO nu va putea susține pe termen nelimitat armata ucraineană, și din acest motiv, dacă aceste recuperări teritoriale nu sunt posibile, atunci este timpul pentru negocieri de pace.
Rusia vrea să negocieze pacea
De cealaltă parte, Nezavisimaia Gazeta anunță că Rusia este gata să se așeze la masa tratativelor de pace, cu o singură condiție majoră, și anume ca Ucraina să recunoască cuceririle teritoriale făcute de armata rusă. În plus, aceste teritorii sunt dorite de Moscova în Federația Rusă.
Cu siguranță, partea rusă va avea mai multe pretenții la o eventuală negociere de pace, una dintre acestea fiind declararea unui statut de neutralitate a Ucrainei, fapt ce evident este imposibil. Dacă Ucraina va trece cu bine de acest război, atunci această țară va deveni un pol militar de imporanță vitală, în regiune.
Declarații fără fond
Deși toți liderii mondiali, inclusiv șeful NATO, vorbesc despre o epuizare rapidă a stocurilor de muniție a țărilor aliate care susțin Ucraina, lucrurile par să nu stea chiar așa.
Aceste declarații sunt fie făcute pentru a-i da senzația lui Putin, că armata lui este la un pas de victorie, pentru a fi atrasă într-o cursă a distrugerii totale, fie sunt alte substraturi în spate, care nu sunt accesibile publicului larg.
Spunem asta, deoarece, de curând, Statele Unite au anunțat că au crescut producția de obuze de artilerie de la 12.000 de bucăți pe lună, la 70.000. Creșterea este de cinci ori, întreaga producție fiind trimisă în Ucraina sau în depozitele militare pentru a completa stocurile.
”Trebuie dată o lecție Rusiei”
Șeful NATO a vorbit și el despre golirea rapidă a depozitelor de muniție.
Cu toate astea, ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a făcut la Conferința de la Munchen o declarație de război Rusiei.
Pistoriu a spus că ”o demonstrație de forță trebuie să fie calea corectă de acțiune”. Ministrul german a mai spus că nici sancțiunile economice și nici diplomația nu au folosit în dialogul cu Moscova, singura soluție viabilă fiind ”forța”.
Occidentul a optat să ajute Ucraina în principal cu noi livrări de arme, deoarece nici diplomația și nici sancțiunile economice puternice nu au schimbat acțiunile Rusiei, scrie washingtonpost.com.