Mort de mai bine de un mileniu este încoronat în fiecare an

Mort de mai bine de un mileniu este încoronat în fiecare an

Venceslau a fost considerat martir și sfânt imediat după moartea sa, când un cult al lui s-a format în Boemia și în Anglia. Câteva secole mai târziu, legenda a fost susținută ca fapt de către Papa Pius al II-lea.

Sfântul Venceslau, sau Vaclav, s-a născut în 908, urcându-se pe tronul ducal al Boemiei la anul 922. A fost ucis de propriul său frate, instigat de mama lor, Drahomira, la 28 septembrie 929.

Rămăşiţele sale au fost duse la Praga şi păstrate ca nişte relicve sfinte, în capela Vacav a Catedralei Sfântul Vitus.

De la anul 1347 coroana regală a Boemiei a fost păstrată în aceeaşi capelă, unde era închisă cu şapte lacăte. La festivităţi naţionale şi religioase coroana era pusă pe craniul sfântului. La proclamarea unui nou rege boem, coroana era „împrumutată”, cu ceremonie, de la sfânt şi restituită în aceeași seară.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 28 septembrie 1929 s-a comemorat în Cehoslovacia împlinirea a 1000 de ani de la moartea sfântului, iar cehii din Satele Unite au donat cu această ocazie o nouă coroană dc aur, Sfântului Vaclav.

Genealogia

Venceslau a fost fiul lui Vratislau I, Duce al Boemiei din dinastia Přemyslid. Bunicul său, Borivoj I al Boemiei, a fost convertit de către Sfinții Chiril și Metodiu.

Mama sa, Drahomira, a fost fiica șefului de trib păgân al havolanilor, dar a fost botezată cu ocazia căsătoriei sale. Bunica sa paternă, Ludmila de Boemia, a supravegheat educația lui până când Venceslau a fost trimis, la o vârstă fragedă, la colegiul de la Budweis.

În 921, când Venceslau avea treisprezece ani, tatăl său a murit, iar bunica lui a devenit regentă. Geloasă pe influenta pe care Ludmila o exercita asupra lui Venceslau, Drahomira a aranjat să fie omorâtă. Ludmila se afla la castelul Tetin din apropiere de Beroun atunci când a fost asasinată la 15 septembrie 921.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric