Monument misterios lângă două necropole

Monument misterios lângă două necropoleSursa foto: Jérôme Berthet, INRAP via LiveScience

Descoperire „fără precedent” a unui misterios monument circular, în apropierea a două necropole din Franța.

Monument misterios lângă două necropole

Într-un sit arheologic din Franța, istoricii au descoperit o colecție de ornamente și arme din mai multe perioade istorice, precum și un monument neobișnuit în formă de potcoavă.

Situl, care se află în comuna Marliens din estul Franței, prezintă o structură considerabilă în formă de arcuș cu o construcție circulară cu un diametru de 11 metri în mijloc.

O declarație tradusă de Institutul Național Francez de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP), care a condus săpăturile, afirmă că acest cerc central este conectat de o structură în formă de potcoavă lungă de 8 metri pe o parte și de o structură în formă de mâner de ulcior pe cealaltă parte.

Situl a fost locuit în diferite momente din timp

Deoarece nu se cunoaște niciun alt sit care să aibă construcții cu o formă similară, cercetătorii s-au referit la această descoperire ca fiind „fără precedent”.

Arheologii au concluzionat că situl a fost locuit în diferite momente din timp, pe baza abundenței de artefacte descoperite acolo, care includeau un pachet care conținea șapte vârfuri de săgeți din silex, două brățări purtate de arcași pentru protecție, o brichetă din silex și un pumnal din aliaj de cupru.

De exemplu, armele din cultura Bell Beaker, care a dispărut în urmă cu aproximativ 4.500 de ani, ar putea fi legate de obiectele din silex tăiat descoperite într-un șanț din apropiere, care datează din perioada neolitică, potrivit Archaeology Magazine.

Ce ar putea fi acest monument

În comunicat se precizează că, pentru a determina vârsta obiectelor, cercetătorii folosesc datarea cu radiocarbon.

Alte structuri descoperite în sit includ o necropolă cu cinci incinte circulare care adăpostesc rămășițe funerare și un rug funerar, precum și mai multe fântâni cu garnituri de lut pe fund, despre care se crede că datează din epoca bronzului. Arheologii au concluzionat că această parte a sitului datează între 1500 și 1300 î.Hr. pe baza a cinci ace din aliaj de cupru, a unui colier cu mărgele de chihlimbar și a cioburilor de ceramică care au fost împrăștiate acolo.

În cele din urmă, arheologii au descoperit o a doua necropolă din Epoca Fierului, care includea urne care conțineau rămășițe incinerate și un sortiment de inele și brățări, potrivit LiveScience.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News