O înmormântare veche de 1.500 de ani i-a pus în mare dificultate pe arheologi

O înmormântare veche de 1.500 de ani i-a pus în mare dificultate pe arheologi Înmormântare veche de 1.500 de ani a unui râs împreună cu patru câini. Sursa Foto: Twitter/X

Arheologii nu sunt siguri de ce un râs și patru câini au fost îngropați împreună în Ungaria, în urmă cu aproximativ 1.500 de ani. Echipa de arheologi încearcă să afle dacă înmormântarea are în spate un simbol ascuns.

Descoperire inedită a arheologilor

Descoperirea unui râs îngropat împreună cu patru câini într-o așezare medievală din Ungaria i-a pus în dificultate pe arheologi. Aceste feline sălbatice sunt rareori găsite în săpăturile arheologice.

Groapa din secolele V-VI, care avea o adâncime de aproximativ 1,4 metri, conținea un schelet complet de râs la bază și scheletele a patru câini - de mărimea unor ciobănești germani din zilele noastre - așezate în straturi deasupra.

Posibilele interpretări ale acestei descoperiri unice sunt detaliate într-un studiu publicat la 21 martie în International Journal of Osteoarchaeology.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlnit în toată emisfera nordică, linxul - mai bine cunoscut sub numele de râs - este un carnivor de mari dimensiuni. Acesta vânează de obicei mamifere mici și păsări. În timp ce linxul eurasiatic a dispărut aproape complet în Europa continentală din cauza invadării de către om a habitatelor lor forestiere, specia era răspândită înainte de epoca modernă.

râs, înmormântare

Rămășițe au fost descoperite de arheologi în doar câteva zeci de situri din Europa și Asia

Uneori, ghearele de râs ajung în morminte umane, probabil pentru că pieile lor au fost îngropate acolo și s-au descompus. Scheletele intacte sunt rar întâlnite:

„Din punct de vedere arheologic, scheletele de râs sunt extrem de rare, deoarece carnea nu este, de obicei, consumată", a declarat pentru Live Science, coautorul studiului, Lászlo Bartosiewicz, arheolog la Universitatea din Stockholm.

Groapa de animale a fost găsită în situl de la Zamárdi-Kútvölgyi-dűlő, în partea central-vestică a Ungariei. Aceasta este o zonă cunoscută sub numele de Panonia în timpul dominației romane. Ultima fază de ocupare a sitului datează din Evul Mediu timpuriu, nu la mult timp după căderea Imperiului Roman de Vest. Zamárdi pare să fi fost o mică așezare în acea perioadă. Arheologii au descoperit anterior zeci de clădiri, gropi, fântâni și cuptoare. Probabil că oamenii își procurau hrana din animale domestice și din culturi, mai degrabă decât din vânarea animalelor sălbatice.

râs, arheologi

Pe fundul gropii în formă de stup a fost găsit scheletul masculului de râs

Patru câini adulți - două femele și doi masculi - au fost îngropați pe partea dreaptă, deasupra linxului. Fiecare animal a fost separat de un strat de pământ de 20 până la 40 de centimetri:

„Este dificil să rezumăm interpretarea noastră a înmormântării deoarece nu se cunosc datele complete", a declarat Bartosiewicz.

Este posibil ca înmormântarea să fie rezultatul final al unei confruntări mortale, în care câinii să fi fost uciși de un linx încolțit, au spus cercetătorii. Sau, poate că a fost o înmormântare intenționată a unui animal cu semnificație rituală. Dar dacă acesta ar fi cazul, au notat cercetătorii în studiul lor, este surprinzător faptul că nu s-a avut mai multă grijă la plasarea linxului și a câinilor.

Victoria Moses, un zooarheolog de la Universitatea Harvard, a declarat

„Autorii sunt înțelepți să nu interpreteze ce a însemnat îngroparea râsului și a câinilor pentru locuitorii sitului de la acea vreme. Dar, având în vedere prezența unui animal atât de unic într-o înmormântare atipică făcută într-un interval de timp scurt, probabilitatea unui ritual este mare", a spus Moses.

Este imposibil în prezent să se facă o interpretare completă a gropii cu animale fără dovezi suplimentare.