Monitorizarea ursilor problema la Sinaia

Monitorizarea ursilor problema la Sinaia

Amplă acţiune de monitorizare a urşilor carpatini, certaţi cu legea.

Este prima etapă dintr-un plan mai amplu, pus la cale de autorităţile locale împreună cu Ministerul Mediului şi conducerea Parcului Naţional Bucegi. Plan care se va termina cu mutarea animalelor în rezervaţii îndepărtate, astfel încât urşii să nu mai coboare în oraş şi să pună oamenii în pericol. Pentru început, urşii problema  vor fi identificaţi şi fotografiaţi, pentru a nu fi uitaţi , la mutarea în alte rezervaţii.

Turiştii, dar şi localnicii din Sinaia sau din imprejurimi au parte din ce în ce mai des de întâlniri cu urşii. Fără să realizeze la ce riscuri se expun, unii se apropie de animalele sălbatice, pentru o filmare sau fotografie cât mai reuşită. Cum pe oameni nu au reuşit să-i convingă nici cu vorba bună şi nici cu amenzile, silvicultorii s-au gândit să mute animalele problemă care coboara în oraş,  în rezervatii izolate aflate la mare distanţă, în ţară. Primul pas este monitorizarea urşilor pentru identificarea exemplarelor potenţial periculoase.

În jurul staţiunii Sinaia trăiesc peste 50 de urşi. După primele seri de patrulare, silvicultorii au identificat nu mai puţin de 13 animale, care ies seara să ia masa în oraş sau stau la cerşit pe drumul ce leagă Sinaia de Cota 1400. Acţiunea va continua până duminică seara, când se va şti exact numărul urşilor-problemă care trebuie tranchilizati şi mutati în alte zone ale ţării.

Ne puteți urmări și pe Google News