La două luni de la debutul epidemiei de COVID-19 în România şi 11.600 de cazuri în total sunt patru grupe de pacienţi care au fost infectaţi cu noul virus – cei vindecaţi (29% din total), pacienţii care au decedat (5,5% din total), persoanele internate la terapie intensivă (2%) şi cea mai mare parte a pacienţilor, cei internaţi în spitale, asimptomatici sau cu forme uşoare sau medii, peste 62% din numărul total de persoane infectate.

Despre internarea pacienților asimptomatici, medicul Monica Pop, manager la Spitalul de Oftalmologie din București, a afirmat că e o mare prostie ca acești pacienți să fie internați în spitale.

„Se putea și altfel în România. Am făcut o propunere să lucreze și policlinicile și ambulatoriile din spital și spitalele cu 25% din capacitate. Mi s-au plâns colegi, că nu avem pacienți.

Bolnavii cronici au fost lăsați la o parte și nu au putut beneficia de un act medical.

De ce trebuie să stea asimptomaticii în spital? Dacă sunt pozitivi. Pentru ce motiv trebuiau internați. E o prostie și e o mare scurgere de fonduri din sistemul santitar pentru că o zi de internare trece peste 100 de euro. Pentru ce să îi ți în spital.”, a spus Monica Pop”, potrivit antena3.ro