Comoara pe care o ignorăm. O avem prin sertare

Comoara pe care o ignorăm. O avem prin sertare Monede. Sursa foto Pixabay

Belgia. Cei care au monede prin sertare ar putea avea mult de câștigat. Guvernul Belgiei i-a sfătuit pe cetățeni să caute prin sertare mărunțiș și să-l folosească la cumpărături. Majoritatea oamenilor plătesc cu cardul, iar multe magazine nu mai au de unde să dea rest celor care vor să achite cash. Sfaturile sunt bune de aplicat și în România.

Belgienii dețin aproximativ 200 de milioane de monede în case

Belgienii dețin aproximativ 200 de milioane de monede în case, dar uită de ele și nu le folosesc. O familie tipică de patru persoane ar putea avea monede în valoare de 80 până la 100 de euro prin sertare.

Monede

Monede. Sursa foto Pixabay

Alina Sargsyan, proprietara unei patiserii din Antwerpia, a spus că lumea a ajuns să plătească cu cardul până și un sandwich și că nu are de unde să dea rest. „Ne-am descurcat greu o perioadă fiindcă nu am avut aproape deloc monede de 1 și 2 euro. Toată lumea plătește cu cardul, chiar și pentru un sandvici.”

Euro

Euro. Sursa foto Pixabay

Proprietarii magazinelor duc lipsă de monede

Nelly Chiese, proprietara unui magazin de benzi desenate,a spus că are mare nevoie de monede și că este dispusă să le dea clienților bancnote. „Ne rugăm colegii să ne ajute dacă avem nevoie urgentă. Apelăm și la ajutorul clienților. Cei care au acasă o pușculiță cu monede de 1 și 2 euro e invitat să o aducă la noi și îi vom da în schimb bancnote.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce poți face cu mărunțișul din sertare

Francis Adyns, un reprezentant al guvernului, speră ca această campanie să îi convină pe cetățeni să caute măruțișul din sertare și să nu mai evite să plătească cash în magazine sau restaurante. Belgienii pot dona mărunțișul asociațiilor caritabile. Toate monedele pot fi schimbate gratuit în bancnote la ghișeele Băncii Naționale.

Cei care au măruțis prin sertare, dar preferă să plătească doar cu cardul îl pot strânge și îl pot da persoanelor sărace sau magazinelor care au mare nevoie de el. În Belgia, doar turiștii aleg să plătească cash, potrivit Capital.

Revista presei