Cardul de sănătate va fi modificat. Ce beneficii vor avea românii, după această schimbare

Cardul de sănătate va fi modificat. Ce beneficii vor avea românii, după această schimbare Sursa: Arhiva EVZ

Cardul de sănătate va suferi modificări importante, potrivit anunțului făcut de Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării și Digitalizării.

Schimbările fac referire la sistemul utilizat de cardul, care ar urma să fie refăcut integral.

Cum va fi modificat

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan, aduce în atenție modificări semnificative în ceea ce privește sistemul cardului de sănătate. Se preconizează o reconstrucție totală a acestuia, cu includerea într-un portofel electronic, conform declarațiilor ministrului Digitalizării. Acesta a subliniat că sistemul actual este construit pe o tehnologie învechită. De asemenea, conform ministrului, eforturile depuse de CNSAS au condus la economisirea a 100 de milioane de lei din PNRR.

„Am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect. Acum dacă nu mă înşel este în procedură de achiziție publică. Şi va fi refăcut cap coadă”, a precizat Bogdan Ivan la Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform declarațiilor lui Bogdan Ivan, cardul de sănătate va fi accesibil în format electronic, direct de pe telefon, la fel ca un card bancar.

„Va fi foarte trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. (...)

Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a explicat ministrul.

CNAS a stabilit reguli privind cardul de sănătate

Sursa foto: Evz

Ce este cardul naţional de sănătate?

Proiectul Cardul de Sănătate CEAS reprezintă un proiect de interes național ce vizează în principal transparentizarea și eficientizarea utilizării fondurilor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Cardul național de sănătate constituie codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS.

Ce conține cardul de sănătate

Cardul trebuie emis pentru asigurat conține exclusiv datele de identificare ale titularului. Pe card și în memoria electronică a acestuia sunt înregistrate următoarele informații:

  • Numele şi prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
  • Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID)
  • Data naşterii
  • Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)

Numai la solicitarea asiguratului, medicul de familie poate înregistra date medicale pe cardul de sănătate.

Persoanele asigurate care au împlinit vârsta de 18 ani vor primi cardul.

Copiii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de servicii medicale gratuite în conformitate cu legislația în vigoare.

Cum se utilizează cardul?

După activare, cardul trebuie prezentat de fiecare dată când asiguratul solicită servicii medicale sau farmaceutice la furnizorii contractați cu casa de asigurări de sănătate. Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va introduce codul PIN.

Folosirea cardului atestă prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Astfel, se confirmă serviciul de care acesta a beneficiat, pentru a fi decontat din fondul de asigurări sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgență, nu este obligatorie prezentarea cardului de sănătate. Aceste servicii sunt incluse în pachetul minim de servicii medicale, fiind acordate atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate.