Leul a pierdut 7%

Leul a pierdut 7%

Moneda nationala nu a reusit sa pastreze castigul inregistrat in fata celei europene in anul anterior.

Leul s-a depreciat cu circa 7% in raport cu moneda europeana. Banca Nationala a Romaniei a anuntat ieri un curs de 3,6102 lei pentru un euro, cu 7,55 peste ultimul raport comunicat in 2006.

Ieri a fost a doua oara in acest an cand raportul de schimb comunicat de banca centrala a sarit pragul de 3,6 lei pentru un euro. Ieri si Banca Centrala Europeana a comunicat un curs peste acest prag, mai precis 3,6083 lei pentru un euro. Raportul de schimb este cu 6,64% peste cel comunicat la finele anului trecut. Cursurile pe care le afiseaza cele doua banci centrale sunt usor diferite. 

In acest an, leul a pierdut o mare parte din castigul de anul trecut, cand s-a apreciat cu aproape 9%. In plus, daca leul a fost anul trecut in topul celor mai performante monede din regiune in raport cu euro, acum trece pe lista perdantilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

14 bani pierduti in doua zile

In ultimele doua sedinte de tranzactionare din acest an, moneda nationala a pierdut 14 bani in raport cu cea europeana. Cu o zi inainte de Craciun, pe 24 decembrie, cursul afisat de BNR a fost de 3,46 lei pentru un euro.

„Ultimele doua zile nu pot fi relevante pentru conturarea unei tendinte pe piata interbancara. (...) A fost vorba de volume extrem de mici, de circa 20%-305 din media zilnica obisnuita”, afirma economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Daca pe 24 decembrie clientii bancilor au cumparat, dar au si vandut euro, in ultimele doua sedinte ordinele acestora au vizat numai cumpararea de moneda europeana. Anghel previzioneaza ca pe 3 ianuarie cursul afisat de BNR va cobori sub 3,61 lei pentru un euro.

Prognoze pentru anul viitor

Economistii primelor trei banci din sistem indica un curs de schimb intre 3,15-3,45 lei pentru un euro la sfarsitul lui 2008. Economistul-sef al BCR anticipeaza un raport de schimb in jurul valorii de 3,40 lei pentru un euro. Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, avansa in toamna un curs de 3,15 pentru finele lui 2008, in timp ce seful Departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca peste 12 luni raportul va fi de 3,45 lei pentru un euro.

Raportul de schimb la o anumita data este greu de previzionat deoarece sunt foarte multi factori interni si externi care pot influenta evolutia acestuia. De exemplu, prognozele facute de analistii bancilor pentru acest an nu au fost confirmate de realitate decat daca au fost modificate in ultima perioada. Majoritatea analistilor au anticipat pentru finele acestui an un leu mult mai tare la finele acestui an.

PRETURI

Inflatia bate spre 6% Rata inflatiei ajunsese la 5,95 la finele lunii noiembrie a.c. In noiembrie, preturile au crescut cu 0,93%, acest avans fiind similar cu cel inregistrat in octombrie a.c. Inflatia inregistrata in acest an va depasi intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei. Aceasta ar fi dorit o inflatie intre 4% si 5%. Cauzele au tinut de evolutia preturilor pe pietele externe si de seceta din Romania. Vestile proaste despre rata inflatiei au contribuit in ultimele luni, la momentul publicarii lor, la deprecierea monedei nationale.