Monarhia Spaniei strânge mâna comuniștilor cubanezi

Monarhia Spaniei strânge mâna comuniștilor cubanezi

Regele Felipe al VI-lea și regina Letizia au început, ieri, la Havana, o inedită vizită de sta în Cuba,

O vizită cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înființarea capitalei cubaneze și un mesaj politic puternic, în momentul în care insula se află sub presiunea diplomatică a Statelor Unite.

Sosit luni seara, cuplul regal spaniol va vizita mâine Santiago, ultima etapă a vizitei în Cuba. Aceasta este prima vizită de stat a unui monarh spaniol în această țară, una din ultimele colonii din America Latină care a părăsit tutela Madridului, în 1898.

Ea intervine, notează AFP, într-un moment festiv pentru Havana, care atrage anual milioane de turiști seduși de farmecul său de modă veche și care se pregătește să sărbătorească 500 de ani de la înființare, la 16 noiembrie 1519.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar contextul politic n-are nimic sărbătoresc. După apropierea istorică între Cuba și SUA, inițiată de Barack Obama, Donald Trump a lăsat mănușile cu guvernul cubanez.

Acuzat că-și oprimă poporul și sprijină militar Venezuela lui Nicolas Maduro, guvernul de la Havana a încasat o ploaie de sancțiuni, bineînțeles cubanezul de rând fiind cel mai afectat: de la lipsa de benzină la dificultatea de a obține o viză americană.

„Mesaj clar” pentru Washington

În acest climat furtunos, Cuba caută susținere de la aliații ei tradiționali, Rusia și Venezuela, dar și de la Uniunea Europeană.

„În fața hărțuirii administrației Trump împotriva Cubei, vizita cuplului regal spaniol poate fi interpretată ca un sprijin pentru relațiile economice, politice, culturale și de cooperare între Cuba și Spania", subliniază Raynier Pellon, expert al Centrului pentru cercetări politice internaționale din Havana.

„Este un mesaj clar în direcția Casei Albe”, estimează și cercetătorul cubanez Arturo Lopez-Levy de la universitatea americană Holy Names.

Să nu stricăm afacerile

Spania este al treilea partener comercial al Cubei, după China și Venezuela, cu schimburi în valoare de 1,39 de miliarde de dolari în 2018, iar Madrid nu a ezitat să critice politica administrației Trump vizavi de Cuba.

Activarea articolului 3 al legii americane Helms-Burton, care amenință cu urmărire în justiție companiile străine prezente în Cuba, constituie „un abuz de putere în fața căruia ne-am opus”, a denunțat, în mai, ministrul spaniol de Externe, Joseph Borell, care însoțește cuplul regal în această vizită.

În fața temerilor exprimate de numeroase societăți spaniole care lucrează pe insula comunistă, mai ales în domeniul turismului, precum grupurile hoteliere Melia și Iberostar, premierul spaniol Pedro Sanchez a încercat să dea asigurări, în noiembrie anul trecut, în cadrul unei vizite istorice în Cuba.

„Guvernul spaniol va continua să încurajeze investițiile în Cuba”, a promis Sanchez.

Fără Ortega, fără Maduro, fără disidenți

Cuplul regal va părăsi însă Cuba înaintea sărbătoririi oficiale a Havanei, organizată vineri și sâmbătă, unde sunt așteptați mai mulți lideri latino- americani. „Motivul este evident”, explică Carlos Malamud, cercetător la Institutul Elcano din Madrid.

„Este dorința guvernului (Spaniei) de a evita un contact jenant cu Daniel Ortega și Nicolas Maduro”, chiar dacă venirea președinților nicaraguan și venezuelean, aliați tradiționali ai Cubei, nu a fost confirmată.

Nici cu disidența cubaneză nu este prevăzută o întâlnire, ceea ce a împins Amnesty Internațional să-i scrie regelui Felipe, cerându-i să intervină pe lângă autoritățile cubaneze în favoarea „eliberării imediate și necondiționate a șase prizonieri de conștiință” și a opozantului Jose Daniel Ferrer, deținut din 1 octombrie.

Regina s-a schimbat în avion

Dincolo de valoarea simbolică, vizita regală contribuie și la relațiile bilaterale.

Pentru Raynier Pellon, „este expresia unui salt calitativ în politica Spaniei față de Cuba.

Regele Felipe a adus și un autoportret de Goya, împrumutat de la Muzeul Prado din Madrid, care va fi expus la Muzeul de Arte Frumoase din Havana.

Suveranul va fi primit de președintele Miguel Diaz-Canel și se va plimba, alături de istoricul oficial al orașului, Eusebio Leal, de-a lungul străzilor pavate din orașul vechi, clasate în Patrimoniul Mondial UNESCO, în 1982.

Regina Letizia s-a schimbat în avion, purtând o rochie la aterizarea aeronavei pe aeroportul Jose Marti.

Juan Carlos n-a pus 40 de ani piciorul în Cuba

Regele Juan Carlos, tatăl lui Felipe, nu a făcut niciodată o vizită de stat în Cuba în cei patruzeci de ani de domnie, după revenirea democrației în Spania, în urma morții dictatorului Francisco Franco, în 1975.

Presiunea din partea partidelor politice conservatoare nu i-a lăsat nicio șansă .

Juan Carlos a mers la Havana în 1999 pentru Summit-ul ibero-american.

De asemenea, s-a întors pe insulă după abdicarea sa, în 2014, pentru a participa la înmormântarea lui Fidel Castro.