Momentul critic în care CSM trebuie să curețe mizeria din Justiție

Momentul critic în care CSM trebuie să curețe mizeria din Justiție

Cazul oribil al celor 7 violatori din Vaslui lăsați în libertate nu este singura situație revoltătoare care expune publicului un fenomen grav: CSM nu verifică serios sesizările care se referă la cazuri necunoscute presei.

 Abia când situația se agravează și ajunge în presă, se iau măsuri. Indignarea firească a opiniei publice în fața situației de la Vaslui este un semnal de alarmă care ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe toți cei care fac parte din Consiliul Superior al Magistraturii.

Reacția CSM, care a pus tardiv situația de la Vaslui în controlul Inspecției Judiciare, este anormală și se încadrează într-un mod de lucru greșit. Nu este normal ca decizii atât de evident anormale să fie verificate numai după ce izbucnește un scandal național. Nu este normal ca, atunci când alte cazuri similare nu sunt prezentate în presă, CSM să ignore petițiile primite de la cei direct implicați.

Cazul de la Vaslui este deja cunoscut în detaliu. Milioane de români au aflat oripilați că cei 7 derbedei care și-au chinuit ore în șir victima sunt liberi și continuă agresiunea asupra fetei, de la distanță, umilind-o pe rețele sociale sau în comunitatea unde locuiesc. Victima lor este și acum abuzată psihic în mod groaznic pentru că Justiția a decis să-i elibereze din arest pe agresori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este o situație care produce revoltă normală în societate. Orice om normal e oripilat când află că e posibil un caz atât de grav, pentru că bunulsimț îți spune că în spate nu poate să fie doar o simplă incompetență a unor procurori și judecători. Intuiția îți spune că e ceva mult mai grav în spatele eliberării unora care au comis fapte atât de mizerabile.

Vestea proastă este că în România se consumă, în tăcere, multe alte cazuri la fel de strigătoare la cer.

La Timișoara, de exemplu, un judecător care făcea perversiuni sexuale cu minore este bine-mersi în libertate. Judecătorul Aurelian Tomuș își bătea victimele, fete plasate de proxeneți unor oameni importanți din oraș, în timpul perversiunilor și le filma pentru a-și satisface mintea bolnavă. Apoi le șantaja cu filmările pentru a accepta perversiuni și mai abjecte. Nu numai că magistratul este în libertate, nici măcar nu i s-a interzis să mai fie judecător. A fost doar mutat de la completul de „Dreptul Familiei”, unde era magistrat când abuza sexual minore, la cel de „Fond Funciar”.

Anchetatorii au prins în rețeaua de sclavie 12 suspecți acuzați de proxenetism, șantaj, perversiuni cu minori. În mod bizar însă, procurorul care s-a dus cu dosarul în instanță pentru măsuri preventive, Carmen Martinov, a cerut arestarea doar pentru 4 dintre suspecți, fără nicio explicație logică pentru asta. Judecătorul pervers sexual nu a fost prezentat la arestare. Mai mult chiar, proxenetul care plasa fetele a fost „scăpat” printr-o „nesincronizare” la momentul expirării mandatului de reținere. Ar putea acum să fie oriunde, inclusiv la ușile victimelor lui pentru a le presa să nu mai colaboreze cu anchetatorii. Același procuror refuză să continue ancheta către câțiva milionari din Timișoara ale căror numere de telefon au fost recunoscute în documentele de la dosar de către avocați ai unor suspecți. În spatele unei asemenea atitudini nu poate să fie doar o simplă incompetență crasă. Bunul-simț ne spune că e mai mult decât atât.

CSM a fost sesizat în trecut despre activitățile dubioase ale procurorului DIICOT Carmen Martinov, din momentul în care au apărut suspiciuni că l-a favorizat pe nașul mafiei imobiliare țigănești din oraș. Niciodată CSM nu a tratat cu atenție aceste sesizări. Acum s-a ajuns ca persoane foarte importante, implicate în acte abjecte, comise cu violență, să fie protejate chiar dacă sunt parte dintr-o rețea de sclavie sexuală. Nu m-ar mira să comande și aceste persoane, pe modelul violatorilor de la Vaslui, campanii de denigrare și abuz psihic asupra minorelor șantajate pentru a accepta perversiunile lor bolnave.

Acesta este efectul diferenței de atitudine a CSM în cazuri care sunt sau nu sunt intens prezentate de presă. Nu este normal ca, atunci când camerele de luat vederi nu sunt prezente, domnii din CSM cărora le plătim salarii fabuloase să ignore cazuri atât de grave. Când fac asta ascund mizeria din propria ogradă sub preș, dar problema societății este că ea nu dispare. Se împute acolo, face viermi și ne plesnește apoi în față infinit mai oribilă decât era în stadiul inițial. Cazul de la Vaslui a adus societatea într-un punct critic de fierbere care ar trebui să-i determine pe cei din CSM să înceapă o campanie agresivă de curățare a mizeriei din Justiție, de la Vaslui până la Timișoara.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

 
 

Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:

 

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!