Momente de groază în Prahova. Urșii fac legea. Un tânăr bărbat atacat a suferit răni grave

Momente de groază în Prahova. Urșii fac legea. Un tânăr bărbat atacat a suferit răni grave

Urșii continuă să atace, din nou, oamenii din orașe. După câteva săptămâni fără astfel de vești tragice, autoritățile au anunțat rănirea a două victime. Una dintre ele se află în stare gravă. Pentru a ține situația sub control, la fața locului au fost mobilizate un echipaj de stingere și o ambulanță.

Alte două atacuri ale urșilor. Una dintre victime se află în stare gravă

Unul dintre incidente a avut loc în Comarnic, comuna Secăria. Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost atacat de un urs. Victima a prezentat răni severe, potrivit ISU Prahova.

Un alt bărbat în vârstă de 50 de ani a fost victima unui astfel de atac în apropiere de Sfântu Gheorghe. La fața locului au intervenit un echipaj de stingere și o ambulanță. Victima a fost găsită de un coleg al acesteia, într-un loc greu accesibil. Mai mulți săteni au ajutat la transportarea bărbatului la locul echipajelor medicale.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a condamnat interzicerea vânării unor astfel de animale. Autoritățile au emis un mesaj RO-ALERT pentru a semnaliza prezența ursului în teritoriu, conform Antena3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sume importante de bani pentru împușcarea urșilor

Ministerul Mediului a emis, în luna august, un ordin în care sunt prevăzute sumele de bani cu care vor fi plătiți cei care vor împușca sau eutanasia urșii agresivi. Potrivit documentului, alungarea unui urs dintr-o localitate poate fi recompensată cu suma de 400 de lei. Tranchilizarea ursului este plătită cu 750 de lei, iar împușcarea animalului cu 500 de lei.

Sumele plătite către gestionarii faunei cinegetice și medicii veterinari, în cazul unei intervenții împotriva urșilor, vor fi decontate de către Ministerul Mediului primăriilor.

Când este permisă eutanasierea mamiferelor

În cazul în care urșii vor reprezenta un pericol pentru oameni, intervențiile vor avea loc în funcție de gradul de risc: redus, mediu sau mare, potrivit Ministerului Mediului.

În cazul în care riscul este mare, „decizia de eutanasiere ori împușcare trebuie luată gradual”, prima opțiune fiind reprezentată de eutanasiere, dacă situația permite o astfel de intervenție.

Liderul echipei de intervenție este fie primarul, fie viceprimarul UAT-ului în care a fost semnalată prezența unui urs agresiv.

Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar va fi recompensată cu 400 lei/intervenție.