Moment spectaculos, observat în spațiu. O explozie stelară a impresionat NASA

Moment spectaculos, observat în spațiu. O explozie stelară a impresionat NASA

NASA a anunțat că o explozie stelară a fost surprinsă de telescopul spațial James Webb și că lumina declanșată în infraroșu are puterea a peste un trilion de sori.

NASA a anunțat că o explozie stelară a fost surprinsă de telescopul spațial James Webb și că lumina declanșată în infraroșu are puterea a peste un trilion de sori. Este vorba de ciocnirea a două galaxii spiralate în urma căreia se formează stele.

Cele două galaxii, cunoscute sub numele de Arp 220, au generat o strălucire în infraroșu care conține lumina a peste 1 trilion de sori, mai mult ca și Calea Lactee, care are o luminozitate care este echivalentă cu aproximativ 10 miliarde de sori.

Arp 220 se află la 250 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, în constelația Serpens. Cele două galaxii au început să se ciocnească în urmă cu aproximativ 700 de milioane de ani. Radiotelescoapele au văzut 100 de rămășițe de supernove într-o zonă de mai puțin de 500 de ani-lumină, potrivit edition.cnn.com.

Ne puteți urmări și pe Google News
galaxia Cartwheel

Sursa: NASA

Un asteroid gigant

NASA a mai anunțat că un asteroid gigant ar putea să se prăbușească pe Pământ în următorii 23 de ani. Potrivit contului de Twitter Asteroid Watch al agenției spațiale, noua rocă gigantică a fost numită 2023 DW. Iar traiectoria sa actuală îl plasează pe un curs de coliziune cu Pământul, impactul fiind așteptat în 2046.

„Am urmărit un nou asteroid numit 2023 DW, care are o șansă foarte mică de a lovi Pământul în 2046. Adesea, atunci când sunt descoperite noi obiecte, este nevoie de mai multe săptămâni de date pentru a reduce incertitudinile și a prezice în mod adecvat orbitele lor cu ani în viitor.

Analiștii de orbite vor continua să monitorizeze asteroidul 2023 DW și să actualizeze predicțiile pe măsură ce primesc mai multe date.”, au transmis specialiștii NASA.

NASA estimează că este nevoie de aproximativ 271 pentru a parcurge o orbită solară, iar cea mai apropiată distanță față de Soare va fi de 0,49 unități astronomice – sau aproximativ 75 de milioane de kilometri. Sunt șanse mari ca acesta să lovească Pământul pe 14 februarie 2046. „Mă bucur că există oameni care supraveghează aceste potențiale amenințări la adresa planetei noastre”, a transmis un internaut.