Moment istoric: țările baltice au spart monopolul Gazprom. Un terminal plutitor va alimenta cu gaze Lituania, Letonia și Estonia
- Paul Ciocoiu
- 28 octombrie 2014, 11:44
În Lituania a sosit aseară metanierul Independence, o navă care transportă gaze naturale lichefiate, spărgând astfel monopolul companiei ruse de gaze Gazprom în cele trei țări baltice, relatează AFP.
O gardă de onoare şi mai multe sute de persoane care agitau drapele lituaniene au întâmpinat în portul Klaipeda la Marea Baltică această navă lungă de 294 m, închiriată pentru 10 ani de la compania Norvegien Hoegh LNG.
Nava - adevărat terminal plutitor - va permite Lituaniei să cumpere în anul viitor de la Norvegien Statoil 540 de milioane m.c. de gaze şi să importe apoi anual, după expirarea contractului său cu Gazprom la sfârşitul anului 2015, până la patru miliarde de metri cubi de gaze, adică mult peste cele 2,7 miliarde m.c. cumpărate de la Rusia anul trecut.
Comisarul european pentru energie în exerciţiu, Gunter Oettinger, a calificat instalarea terminalului plutitor la Klaipeda drept “un mare pas făcut de Lituania pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze, pentru a asigura o competitivitate a preţurilor şi a garanta securitatea livrărilor în regiune”.
“Provocarea pentru Europa pe care o constituie securitatea în domeniul gazelor naturale cere să se acţioneze rapid şi Lituania ne-a arătat cum se face”, a adăugat el într-un comunicat, citat de Agerpres.
La rândul său, secretarul de stat american John Kerry a salutat “viziunea strategică” a Lituaniei, într-o scrisoare adresată responsabililor lituanieni.
În timpul ceremoniei oficiale de la Klaipeda, preşedinta lituaniană Dalia Grybautskaite a declarat că noul terminal va “garanta securitatea întregii regiuni” pentru că el poate acoperi 90 % din necesităţile de gaze ale celor trei Ţări baltice.
“De acum, nimeni nu ne va mai dicta preţurile gazelor şi nici nu ne va cumpăra alegerile politice”, a insistat ea.
Terminalul gazier va oferi Estoniei şi Letoniei vecine posibilitatea de a importa, dacă doresc, gaze naturale lichefiate în cisterne, notează analiştii.
Membre ale UE din 2004, cele trei țări baltice - care au împreună 6,3 milioane de locuitori şi care au fost ocupate de URSS timp de 50 de ani până în 1990 - sunt în prezent dependente integral de gazele ruseşti.
În plin impas în relaţiile sale cu Rusia, ca urmare a operaţiunilor ruseşti în Ucraina, Europa se teme că Moscova ar putea să încerce să destabilizeze Ţările baltice.
Într-un sondaj ale cărui rezultate au fost publicate luni, 55 % dintre lituanieni au estimat că Rusia constituie o ameninţare pentru aceste ţări.
Cu scopul de a fi conectată şi la alte pieţe europene de gaze, Lituania are intenţia, de asemenea, să construiască un gazoduct care să o lege de Polonia vecină în 2019.