Moment istoric. OMS aprobă primul vaccin după 30 de ani de studii şi testări. Este boala care ucide de milenii
- Antonia Hendrik
- 7 octombrie 2021, 15:38
La mai bine de trei decenii de studii şi testări, după ce oamenii de știință de la GlaxoSmithKline au început să-l dezvolte, un vaccin împotriva malariei a fost în cele din urmă aprobat miercuri de OMS.
Vaccinul - numit TS, S sau Mosquirix - și-a dovedit eficiența în urmă cu șase ani
Dar înainte ca cineva să devină prea entuziasmat, WSJ subliniază că vaccinul a demonstrat că reduce doar cu 30% cazurile severe de malarie. Din această cauză și a dificultății de distribuție, ar putea dura ani de zile pentru a vedea cât de eficient este vaccinul în lumea reală.
Cum funcționează vaccinul
Există mai mult de 100 de tipuri de paraziți ai malariei. Vaccinul TS,S îl vizează pe cel care este cel mai mortal și cel mai frecvent în Africa: plasmodium falciparum.
Programele de testare, care au început în 2015, au arătat că vaccinul ar putea preveni aproximativ patru din 10 cazuri de malarie, trei din 10 cazuri severe și ar putea duce la scăderea cu o treime a numărului de copii care au nevoie de transfuzii de sânge.
Este nevoie de patru doze pentru ca vaccinul să fie eficient. Primele trei se administrează la interval de o lună, începând cu vârsta de cinci luni a copilului, iar o ultimă doză de rapel este necesară în jurul vârstei de 18 luni.
„Din punct de vedere științific, acesta este un progres masiv, din punct de vedere al sănătății publice, este o performanță istorică”, a declarat Dr. Pedro Alonso, directorul Programului Global pentru Malarie al OMS. „Căutăm un vaccin împotriva malariei de peste 100 de ani, acesta va salva vieți și va preveni boala la copiii africani”, a subliniat oficialul, potrivit zerohedge.