Editura Evenimentul si Capital

Motivarea Instanței. Condamnarea fostului ministru Constantin Niță ”trebuie abordată şi din perspectiva exemplarităţii”

Constantin Nita
Autor: | | 4 Comentarii | 2579 Vizualizari

Pe 26 mai, fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă (PSD), a fost condamnat de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă. De-a lungul procesului, fostul demnitar PSD a susținut că procurorii au făcut presiuni asupra martorilor şi că fusese avertizat că dosarul este unul politic.

În motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată de Agerpres, se arată că ”funcţiile pe care le-a deţinut atât în cadrul partidului, cât şi în cadrul unor instituţii publice nu au reprezentat pentru Constantin Niţă o barieră în calea încălcării legii penale”. În plus, pedeapsa aplicată lui Constantin Niţă ”trebuie abordată şi din perspectiva exemplarităţii, în contextul în care corupţia reprezintă o problemă majoră cu care se confruntă societatea”.

"Prin lipsa de probitate de care inculpatul a dat dovadă se confirmă suspiciunile referitoare la posibilitatea folosirii influenţei derivată din funcţiile politice deţinute în schimbul obţinerii unor sume de bani. Mai mult, săvârşirea unor fapte de corupţie de către inculpat exact într-o perioadă în care combaterea acestora reprezintă unul din obiectivele principale ale autorităţilor statului român demonstrează dispreţul profund al inculpatului pentru valorile apărate de legea penală. (...) Nivelul ridicat de instruire al inculpatului Niţă Constantin, funcţiile ocupate de acesta în cadrul formaţiunii politice din care făcea parte, cât şi cele din cadrul instituţiilor statului (Parlament, Ministerul Economiei) nu au reprezentat pentru acesta o barieră în calea încălcării legii penale", se arată în motivare.

În opinia judecătorilor de la ÎCCJ, atât poziţia socială pe care o avea, cât şi modul în care a acţionat Constantin Niţă constituie circumstanţe agravante. "Gradul de pericol social al faptei este relevat de modul premeditat şi minuţios în care inculpatul a conceput şi pus în aplicare întreaga activitate infracţională, a disimulat preţul traficului de influenţă prin încheierea unui contract fictiv de consultanţă, (...) de cuantumul sumelor de bani pretinse (...) şi primite, de modul de folosire a acestora (în scop personal, cât şi pentru plata unor cheltuieli ale organizaţiei judeţene a PSD). Fapta inculpatului apare cu atât mai gravă, cu cât (...) inculpatul deţinea calitatea de parlamentar, iar ulterior a devenit ministru al Economiei în martie 2014 - decembrie 2014, fapt ce presupunea o bună cunoaştere şi respectarea dispoziţiilor legale, astfel încât să conştientizeze importanţa deosebită a valorilor sociale pe care le-a periclitat şi vătămat prin fapta sa, cât şi starea de pericol creată", se precizează în motivare.

”Corupţia reprezintă o ameninţare majoră pentru democraţie”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI