Un sondaj realizat în luna decembrie arată că numărul cetățenilor din Republoca Moldova care vor ca țara să adere la NATO este în scădere. În plus, crește procentul celor care vor recunoașterea independenței Transnistriei.
Numărul cetățenilor care susțin aderarea Republicii Moldova la NATO este în scădere, fapt care îngrijorează autoritățile de la Chișinău. Un sondaj realizat în luna decembrie arată că doar 25,3% dintre moldoveni mai doresc aderarea la alianța nord-atlancică, cu 2,2% mai puțini decât în luna noiembrie.
Regiunile care susțin într-o proporție mai mare aderarea Moldovei la NATO sunt: Călărași (45.9%), Chișinău - sectorul Centru (42%), Hâncești (41,8%), Anenii Noi (39,8%) și Ungheni (39%).
Independența Transnistriei
Sondajul mai arată că tot mai multe persoane (31%) susțin recunoașterea independenței Transnistriei. Creșeterea este de 7,7% comparativ cu luna noiembrie. Sondajul a fost realizat în perioada 15-26 decembrie 2022, la nivel național pe un eșantion total de 1.006 respondenți și are o marjă de aproape de 3%, potrivit stiri.md.
Transnistria este o regiune separatistă din Republica Moldova susținută de ruși. Se învecinează cu Ucraina și are o populație de peste 300.000 de locuitori. S-a declarat națiune independentă după un scurt război în 1992. Atunci, Republica Moldova și-a declarat independența față de fosta URSS și a declarat româna ca limbă oficială. Suveranitatea Transnistriei nu este însă recunoscută de nicio națiune. Zona este cea mai industrializată din Republica Moldova și este crucială pentru sistemul energetic al țării. Recent, autoproclamații lideri ai Transnistriei au refuzat să mai livreze energie electrică Moldovei.
Amenințări de la Moscova
Aproprierea autorităților de la Chișinău de NATO și Occident au stârnit îngrijorare și la Moscova. Un reprezentant al Ministerului de Externe al Rusiei a lansat recent noi amenințări asupra Republicii Moldova. Mihail Galuzin, susține că o viitoare colaborare dintre NATO și Republica Moldova, mai ales în sensul întăririi armatei de la Chișinău ar putea avea consecințe neplăcute. El susține că astfel de cooperare s-ar putea transforma într-o catastrofă asemănătoare celei din Ucraina.
„După cum arată experiența anterioară, pomparea nesăbuită de arme occidentale într-o țară sau desfășurarea contingentelor NATO pe teritoriul acesteia nu duc deloc la securitatea sau suveranitatea acesteia, ci, dimpotrivă, o apropie de o catastrofă. Trista experiență a Ucrainei se vede foarte clar, cred”, a amenințat oficialul rus.