O privire rară în interiorul Transnistriei. Republica separatistă care se învecinează cu Ucraina, condusă de separatiștii susținuți de ruși

O privire rară în interiorul Transnistriei. Republica separatistă care se învecinează cu Ucraina, condusă de separatiștii susținuți de ruși Transnistria. Sursa foto: Arhiva EVZ

Transnistria este o regiune separatistă susținută de ruși, din Moldova. Se învecinează cu Ucraina și găzduiește peste 300.000 de oameni. Transnistria s-a declarat națiune independentă după un scurt război din 1992. Războiul a venit după ce Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.

Moldova, recent independentă, declarase româna ca limbă oficială. Rusia a intervenit atunci, aparent pentru a proteja drepturile vorbitorilor de limbă rusă din Transnistria. Suveranitatea pretinsă a Transnistriei nu este recunoscută de nicio națiune, inclusiv de Rusia.

Se crede că cel puțin 1.500 de soldați ruși sunt staționați în regiune ca „acționari ai păcii”. La granița de facto dintre Moldova și Transnistria sunt staționate forțe de menținere a păcii cu vehicule blindate.

Transnistria nu poate ștampila pașapoarte, așa că vizitatorilor străini li se eliberează o foaie de hârtie care îi informează cât timp pot rămâne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când Insider a vizitat, autoritățile nu au pus întrebări despre pașaportul american al reporterului, permițându-le să rămână până la 12 ore.

La scurt timp după vizita lui Insider, autoritățile transnistrene au raportat o serie de explozii pe care le-au pus pe seama elementelor din exterior.

Transnistria a fost cea mai puternic industrializată parte a Moldovei sub Uniunea Sovietică

Oficialii ruși au susținut că intenționează să cucerească sudul Ucrainei parțial pentru a conecta Transnistria de Crimeea. Intențiile declarate ale Rusiei au stârnit îngrijorarea că un nou război ar putea izbucni în Transnistria.

Transnistria a fost cea mai puternic industrializată parte a Moldovei sub Uniunea Sovietică. Astăzi continuă să furnizeze cea mai mare parte a energiei electrice a Moldovei, alimentată cu gaz rusesc gratuit. Transnistria are o armată proprie, despre care se crede că numără până la 10.000 de soldați, cu mulți alții disponibili în rezervă. De asemenea, găzduiește unul dintre cele mai mari depozite de muniții din Europa, o relicvă a Uniunii Sovietice pe care Rusia a citat-o pentru a-și justifica prezența militară.

La sfârșitul lunii aprilie, autoritățile transnistrene au susținut că zona din jurul depozitului de arme a fost atacată și că au fost lansate drone de supraveghere din Ucraina.

Ucraina neagă că a lansat vreun atac în interiorul Transnistriei.

Unii experți militari cred că presupusele atacuri au fost efectuate de Rusia fie pentru a justifica intervenția, fie pentru a distrage atenția Ucrainei.

Atacurile au contribuit la dorința autorităților moldovenești de a-și consolida capacitățile militare.

Autoritățile transnistrene și-au exprimat de mult timp dorința de a se alătura Rusiei, cu steaguri rusești atârnând pe clădirile guvernamentale din capitala, Tiraspol. Oficialii transnistreni nu au susținut în mod explicit intervenția Rusiei în Ucraina. Singurul semn public al războiului din Ucraina sunt plăcuțele de înmatriculare ucrainene de pe vehiculele conduse de cei recent sosiți.

În ciuda izolării sale politice, regiunea nu pare mai deprimată economic decât Moldova. Străzile curate sunt mărginite de cinematografe, cafenele și restaurante. Străzile sunt, de asemenea, pline de vehicule moderne de lux.

Ceea ce nu vei găsi în Transnistria sunt multe corporații internaționale, băncile rusești dominând sectorul financiar.

Transnistria se bucură de legături strânse cu Europa

Mulți din Transnistria se bucură de cetățenie rusă, moldovenească și română, aceasta din urmă permițându-le să călătorească fără viză în Europa.

În ciuda sprijinului Rusiei, Transnistria se bucură de legături strânse cu Europa, majoritatea exporturilor sale mergând către Uniunea Europeană.

Insider au fost martorii proiectelor Uniunii Europene menite să stimuleze industria turistică din Transnistria. Soldații ruși și voluntarii locali colaborează la bazele militare din Transnistria.

Echipamentul militar poate fi văzut dintr-un turn de la fortăreața din epoca otomană din Bender. Deși sunt supuși exercițiilor de luptă regulate, trupele din Transnistria se bazează pe echipamente vechi, din epoca sovietică.

Steaguri rusești și transnistrene flutură în Piața Suvorov din Tiraspol, autoproclamata capitală. Fotografierea clădirilor guvernamentale din Transnistria este descurajată.

Tiraspolul găzduiește consulate pentru Abhazia și Osetia de Sud, alte două regiuni separatiste aliate ruși nerecunoscute de comunitatea internațională.

Pentru că nu este un stat recunoscut intern, Transnistria nu poate avea moneda produsă de tipografii de renume, forțând-o să apeleze la jetoane de plastic precum cele folosite în cazinouri, potrivit businessinsider.com.