Moldova va achiziționa sisteme de apărare antiaeriană ca răspuns la survolarea teritoriului său de către rachetele rusești
- Mădălina Dinu
- 19 octombrie 2022, 10:48
Moldova intenționează să achiziționeze sisteme de apărare antiaeriană ca răspuns la survolarea teritoriului său de către rachetele rusești.
Autoritățile din Republica Moldova și-au recunoscut intenția de a achiziționa sisteme de apărare antiaeriană la doar câteva zile după ce rachete rusești, probabil lansate din peninsula Crimeea, au survolat teritoriul moldovenesc în drum spre Ucraina, scrie Europapress.
Acest lucru a fost confirmat de președintele parlamentului moldovean, Igor Grosu, care a făcut aluzie tocmai la acest episod pentru a argumenta necesitatea de a consolida capacitățile de apărare ale țării europene, care urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă în țara vecină, Ucraina.
Rachetele rusești au încălcat spațiul aerian al R. Moldova
„Ne-am dat seama încă o dată că trebuie să investim în sistemele noastre de apărare. Ultima declarație a ministrului apărării spune că Rusia, din păcate, nu se grăbește să recunoască acest fapt”, a declarat Grosu, referindu-se la încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachetele rusești.
Cu toate acestea, Grosu a recunoscut că nu a fost „surprins” de poziția Moscovei, dar a subliniat că aceasta nu face decât să întărească decizia Chișinăului de a „căuta oportunități” nu doar pentru a urmări rachetele și avioanele care survolează spațiul său aerian, ci și pentru „a putea activa sisteme care să oprească astfel de tentative”.
Întrebat câți bani ar putea costa achiziționarea unui sistem de apărare aeriană, președintele Parlamentului a recunoscut că ar fi o operațiune costisitoare. „Nu pot să vă dau o cifră. Armata trebuie să facă evaluarea necesară și să ofere o soluție, care va fi costisitoare”, a spus el, potrivit portalului NewsMaker.
R. Moldova va decreta mobilizare dacă războiul se va apropia de hotar
Republica Moldova va decreta mobilizarea în cazul în care războiul din Ucraina se va schimba „radical”, iar ostilitățile se apropie de granițele sale sau duc la o creștere puternică a fluxului de refugiați, a declarat, marți, ministrul apărării din guvernul de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, într-un interviu la TVR Moldova.
„Pentru a trece la un așa scenariu, trebuie să fie niște schimbări radicale, în primul rând, pe frontul din Ucraina. Ceea ce ar însemna că acțiunile militare ar fi foarte aproape de hotarele Republicii Moldova, respectiv ar fi niște schimbări ce țin de migrarea refugiaților, ceea ce ar fi resimțit pentru o mișcare masivă a forțelor militare în zonele de operații.
Și atunci ar fi clar că și noi o să fim nevoiți să întreprindem măsurile respective pentru a reacționa adecvat la scenariu Nu o să așteptăm până la ultima zi când o să fie deja târziu”, a spus oficialul moldovean în cadrul unui interviu acordat TVR Moldova.
Recent, autoritățile moldovene au anunțat și că intenționează să facă noi achiziții în domeniul apărării, inclusiv un sistem de apărare antiaeriană, în contextul în care spațiul aerian moldovean a fost traversat de rachete de croazieră rusești trimise pentru bombardarea Kievului.