Creșterea globală a cererii de gaze naturale a avut un impact devastator asupra securității energetice a Republicii Moldova. Chișinăul nu a avut de ales decât să intre în negocieri cu gigantul rusesc de stat Gazprom pentru a-și restabili aprovizionarea cu energie. În timp ce Rusia își mărește cota de importuri de gaze europene, majorarea prețurilor are efecte semnificative, inclusiv din punct de vedere politic, fiindcă Moscova își folosește puterea pentru a deteriora progresiv partidul de guvernământ din Parlamentul Moldovei.
63 de milioane de dolari, aceasta este suma plății în avans pe care Republica Moldova trebuie să o facă pentru a beneficia de serviciile companiei Gazprom în ianuarie. În prezent, deficitul este, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, de 25 de milioane de euro, iar autoritățile nu știu la ce resursă să apeleze pentru a-l acoperi, așa cum s-a stabilit prin semnarea acordului dintre Moldovagaz și Gazprom pe 30 octombrie.
Gazprom și-a crescut tariful. Republica Moldova, îngropată într-un „secret comercial”
Gazprom și-a crescut tariful, care a atins suma de 646 de dolari pentru mia de metri cubi, invocând majorarea cotațiilor la bursele europene de gaze. În urma recalculărilor, prețul anunțat de autoritățile de la Chișinău a fost de 450 dolari pe mia de metri cubi.
Ministrul Andrei Spînu a spus că prețurile vor scădea în luna decembrie 2021, însă lucrurile nu au stat astfel, din contră. Republica Moldova a avut de plătit 550 de dolari pe mia de metri cubi de gaz natural. Formula de calcul a tarifului cu Gazprom este, potrivit poziției oficialului amintit, „secret comercial”.
„Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazelor”
„Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă a gazului. Guvernul analizează soluția de a mări compensațiile astfel încât cetățenii să nu suporte creșterea mare de tarif din luna ianuarie”, a declarat Andrei Spînu, precizând că după data de 20 ianuarie, aspectele privind majorarea tarifului pentru consumatori va fi clarificat.
„Înțelegem că prețurile sunt extrem de mari pentru o bună parte din cetățenii noștri. Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Știu că oamenii privesc cu îngrijorare riscul creșterii suplimentare a tarifelor la gaze naturale. Din acest motiv, facem tot posibilul ca să identificăm care ar fi alternativele.
Avem două lucruri de făcut. Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazelor pentru perioada următoare. În mod special, vorbim de avansul pentru luna ianuarie. Din informația pe care o dețin, până la sfârșitul acestei săptămâni, MoldovaGaz va achita integral consumul de gaz în luna decembrie”, a spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Luni, 10 ianuarie, autoritățile de la Chișinău au discutat cu șeful Gazprom, Alexei Miller, pentru a-i cere extinderea termenului de achitare a plății în avans la care s-au angajat.
Contractul semnat de Chișinău cu Gazprom „nu este unul bun”
Fostul consilier al președintelui Maia Sandu pe probleme energetice, Sergiu Tofilat, este de părere că acordul semnat de vicepremierul Republicii Moldova cu șeful Gazprom pentru o perioadă de cinci ani de zile „nu este un contract bun”.
De asemenea, în opinia sa, „faptul că UE a decis să treacă la prețuri de pe piața Spot la gaze a fost o mare greșeală, în situația în care 45% din volumele de gaz pentru Europa le livrează Gazprom”.
„Practic, mergi pe mâna rușilor și te expui unui șantaj foarte serios. Noi aici suntem victime colaterale. Eu cred că noi, cumva, trebuie să scăpăm de piața Spot și să rămâne legați doar de formula de preț care face referire la prețul petrolului. Acolo Gazprom, dar nici Federația Rusă, nu pot influența prețul”, a declarat Sergiu Tofilat, potrivit G4Media.
Potrivit fostului consilier prezidențial, în luna curentă, Republica Moldova plătește cu 216 de dolari mai mult decât prețul din tarif de 430 de dolari, până la un preț de 646 de dolari. Moldovagaz trebuie să achite, potrivit reglementărilor acordului de pe 30 octombrie, 50% avans pentru luna ianuarie. Pentru luna precedentă, Chișinăul s-a achitat de avansul la care s-a angajat.
Moldovagaz nu are bani pentru a-și plăti avansul pe luna ianuarie 2022
„Pe ianuarie, este evident că Moldovagaz nu va avea bani. În primul rând, tariful nu își acoperă prețul de achiziție, iar în al doilea rând ai un decalaj permanent că plata tu trebuie să o faci azi, dar banii îi încasezi abia peste o lună – o lună și jumătate. În situația aceasta, statul trebuie să asigure faptul că tarifele acoperă cheltuieli efective și că consumatorii au bani (compensații de la stat) și pot plăti la timp factura. Chiar dacă ridici tarifiul, iar cetățeanul nu are bani să o plătească, problema nu o rezolvi. Pur și simplu o pasezi dintr-o parte în alta”, a mai spus expertul în probleme energetice.
Compania are o problemă de „cash flow”, potrivit specialistului, și, în ciuda faptului că acordul semnat cu Gazprom stabilește că Executivul poate interveni și acoperi sumele care trebuie livrate companiei rusești, în cazul unei găuri de buget, acest lucru nu ar mai trebui să se întâmple.
„Moldovagaz are acționari (Gazprom este majoritar cu un pachet de control total de circa 64% -n.red.), dar nu merge să contracteze credite sau nici nu modifică condițiile de plată. Acest lucru trebuie pus pe ordinea de zi a Consiliului de Observatori al Moldogaz. Guvernul poate face presiuni asupra șefului Moldovagaz, Vadim Ceban (pus de fostul președinte prorus Igor Dodon -n.red.)”, a afirmat Sergiu Tofilat.
Șeful distribuitorului de gaze în Moldova se dezice de obligații
Între timp, Guvernul are în Consiliul de Observatori ai Moldovagaz doar doi membri, care nu pot face față problemelor cu care se confruntă teritoriu din punct de vedere al asigurării de gaze naturale pentru cetățeni. Problema majoră este, însă, că reprezentantul Moldovagaz, Vadim Ceban, aruncă responsabilitatea pe umerii Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
„Iar apoi iese ministrul Spînu și spune poate aceste știri negative și astfel se sparg în capul lui toate aceste probleme. Eu mă întreb de ce ministrul Spînu nu-l scoate în fața pe Vadim Ceban și să-l lase să spună că Moldovagaz are deficit de „cash flow” și să spună de ce Moldovagaz nu a luat până acum credite să achite facturile la Gazprom sau să fie modificat contractul. Dacă nu poate face acest lucru, să spună Ceban că Gazpromul (ca acționar majoritar -n.red.) s-a împotrivit și că astfel nu avem varianta decât să ne adresăm pentru ajutor Guvernului.
Așadar, Spînu ar trebui să-l lase pe Vadim Ceban să comunice populației aceste știri negative. Și atunci acesta poate ieși să zică că totul este un joc al Gazpromului, iar noi încercăm să rezolvăm problema. Costurile politice ale acestei situație trebuie să fie puse pe seama rușilor, iar lumea trebuie să știe că toată nemulțumirea este din cauza Moscovei”, a explicat Sergiu Tofilat.
„Eu sunt sigur că Gazprom nu vor acorda vreo amânare la plată Republicii Moldova. Dimpotriva, vor amenință că dacă se întârzie va fi rău”, a mai subliniat expertul în probleme energetice.
Expertul Sergiu Tofilat: „Guvernul trebuia să pună Moldovagaz să intre în contact cu băncile ca această companie să beneficieze de o linie de creditare”
Ministrul Infrastructurii din Republica Moldova a fost întrebat, într-o conferință de presă, dacă distribuitorul de gaze în teritoriu a apelat la bănci comerciale pentru creditare, moment în care oficialul a transmis că Moldovagaz nu a avut succes în acest sens.
„Problema este că atunci când Spînu s-a angajat să semneze acel contract cu Gazprom, el trebuia să știe că se va ciocni de problema asta. Încă de atunci, Guvernul trebuia să pună Moldovagaz să intre în contact cu băncile ca această companie să beneficieze de o linie de creditare până în primăvară. De pildă, în aprilie deja consumul scade, iar Moldovagaz va trebui să plătească la Gazprom mai puțin, iar ei primesc deja plățile pe martie, așa că vor avea un surplus de „cash flow” și astfel vor putea plăti rapid creditele contractate. (...)
Probabil, domnul Spînu înțelege acum ce greșeală a făcut la semnarea contractului cu Gazprom în octombrie și acum cumva încearcă să dreagă situația. Problemele nu se vor opri aici, iar lunile ianuarie și februarie vor fi dificile deoarece se termină rezervele de gaz din Europa și prețurile s-ar putea să nu scadă deloc”, s-a exprimat Sergiu Tofilat.
Gestionarea greșită a problemei gazelor naturale are efecte importante și asupra PAS
În altă ordine de idei, contractul semnat de autoritățile de la Chișinău cu Gazprom afectează și imaginea partidului PAS, aspect de care Rusia profită la maximum. Într-o intervenție televizată la TV8, deputatul Lilian Carp a precizat, luni, 10 ianuarie, că ministrul și vicepremierul Andrei Spînu ia în calcul renegocierea acordului astfel încât compania să nu mai trebuiască să plătească avansul de 50%, lunar, către gigantul rusesc.
„Prețul la burse depășește acum 1.200 de dolari pentru o mie de metri. Prețul la gaz în Republica Moldova este creat din două componente, este vorba despre prețul de piață a gazelor naturale și o altă componentă este prețul la petrol. Prețul la petrol este unul mai stabil față de prețul la gaz. Contractul actual cu Gazprom stabilește un preț de trei ori mai mic față de piața europeană, trebuie să recunoaștem acest lucru. Ceea ce-și propune Andrei Spînu este că obțină prin renegociere să nu achităm avansul de 50%. Înțelegem că Moldovagaz nu are capacitatea de a plăti în avans. În acest moment, din acumulările de la cetățeni s-a colectat 40% din suma necesară. Noi vom căuta soluții cum să ne asumăm plata facturii. Se discută posibilitatea ca Moldovagaz să ia un credit, pentru a putea achita factura”, a transmis deputatul PAS Lilian Carp.
Opoziția PAS a acuzat, la rândul ei, obiceiul prost al companiei Moldovagaz de a apela la bugetul de stat pentru a-și achita obligațiile față de Gazprom.
„Noi nu avem cifre, date, Moldovagaz este cea mai închisă întreprindere, e stat în stat, dar dacă ne ghidăm strict după facturi, facturile pe decembrie sunt de două ori mai mari față de noiembrie. Sunt sume exorbitante. Este puțin probabil ca achitările să fie aproape de 100%, așa cum s-a întâmplat în noiembrie. Și iar Moldovagaz va solicita ajutor din partea bugetului de stat. Este o practică defectă când cu banii contribuabililor, o parte dintre ei nici nu sunt consumatori de gaze, mai ales cei din zonele rurale, sunt achitate datoriile unei întreprinderi afiliate Gazprom-ului (Moldovagaz) către Gazprom direct”, s-a exprimat reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari.