Mohammad Munaf, adus în țară la 10 ani de la răpirea jurnaliștilor din Irak!

Mohammad Munaf, adus în țară la 10 ani de la răpirea jurnaliștilor din Irak!

Complicele lui Omar Hayssam se află în custodia Poliției. El a fost adus din Orientul Mijlociu, după ce a fost condamnat pentru terorism

Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam din dosarul „Răpirii a trei jurnaliști români în Irak”, a fost adus în țară. El era condamnat definitiv, în 2008, la o pedeapsă de 10 ani de închisoare. „Munaf a fost localizat în Orientul Mijlociu, în urma unei ample operațiuni”, a declarat Ovidiu Marincea, consilierul directorului SRI, Eduard Hellvig.

Adus „pachet” în țară

Administrația Prezidențială a precizat că Munaf se află în custodia Poliţiei Române. Aducerea acestuia în țară a fost posibilă ca urmare a cooperării tuturor instituţiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. „Efortul autorităților române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovați în dosarul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak, în anul 2005, să își ispășească pedeapsa în România. Reafirm sprijinul ferm al României pentru lupta  împotriva terorismului”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj al Administraţiei Prezidenţiale.

În martie 2011, Munaf a fost dat în urmărire internațională prin Interpol. El a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, jurnaliști români răpiţi, pe 28 martie 2005, în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de aceștia timp de 55 de zile și a fost arestat de armata americană, după eliberarea lor, fiind bănuit de complicitate în răpirea românilor, alături de alte cinci persoane. În urma unui proces în Irak, Munaf, care are dublă cetățenie irakiană și americană, a fost condamnat la moarte prin spânzurare, decizie ce a fost contestată de acuzat.

Pedeapsă anulată

Curtea Federală de Casaţie irakiană a decis, pe 29 ianuarie 2008, că hotărârea de condamnare la moarte prin spânzurare a lui Munaf şi a celorlaţi cinci acuzaţi a avut la bază erori în aplicarea legii. Astfel, Curtea a anulat decizia de condamnare la moarte. În urma achitării pronunțate în 2008, de către justiția irakiană, Munaf a fost eliberat, însă România nu deține acord de extrădare cu acest stat.

În urmă cu o săptămână, „Evenimentul zilei” a dezvăluit că bugetul Serviciului de Informații Externe (SIE) a fost suplimentat cu 9,8 milioane de dolari, la două luni după eliberarea jurnaliștilor din Irak. Acest lucru s-a întâmplat în contextul vehiculării zvonului potriviti căruia s-a plătit o răscumpărare pentru eliberarea ostaticilor.

Băsescu: „Bine ai venit, Munaf”

În urmă cu doi ani, serviciile secrete din România l-au adus din Siria pe Omar Hayssam (foto). În 2007, el fusese condamnat la 20 de ani închisoare pentru terorism și a fost considerat „creierul” care a pus la cale operațiunea de răpire a celor trei jurnaliști români. La aducerea în țară a lui Munaf a reacționat și fostul președinte Traian Băsescu. „Bine ai venit, Mohammad Munaf! În sfârșit, epopeea răpirii ziariștilor din 2005 în Irak pare, repet, pare să se fi terminat. Omar Hayssam, cu cetățenie română și siriană, principalul organizator al răpirii, a fost recuperat în 2013 și adus în țară pentru a-și ispăși condamnarea... Astăzi și cetățeanul american și irakian Mohammad Munaf, complicele lui Omar Haysam, a fost adus în țară pentru a ispăși condamnarea la 10 ani de închisoare (...) (bagă mare, Abraham)”, scrie Băsescu pe Facebook.

FOTO: Omar Hayssam