Mohamed Lamine Aberouz a fost condamnat pe viață în cazul crimelor care au șocat Franța

Mohamed Lamine Aberouz a fost condamnat pe viață în cazul crimelor care au șocat Franța Sursa foto: EPA/YOAN VALAT

Mohamed Lamine Aberouz a fost judecat pentru complicitate la crime și acte de terorism. La 13 iunie 2016, doi ofițeri de poliție, Jessica Schneider și Jean-Baptiste Salvaing, au fost uciși în locuința lor din Yvelines, în fața fiului lor de 3 ani. Instanța l-a condamnat pe Aberouz la închisoare pe viață, cu posibilitatea de eliberare condiționată după 22 de ani. El a negat întotdeauna că ar fi jucat vreun rol în cazul acestor crime.

Închisoare pe viață

Mohamed Lamine Aberouz a fost condamnat la închisoare pe viață, cu posibilitatea de eliberare condiționată după 22 de ani. Miercuri, 11 octombrie, după două săptămâni și jumătate de audieri, Curtea Specială de Asistență din Paris a pronunțat verdictul împotriva lui Mohamed Lamine Aberouz. Acesta a fost judecat pentru complicitate la asasinarea unui cuplu de polițiști la domiciliul lor din Magnanville (Yvelines), la 13 iunie 2016. El a fost condamnat la închisoare pe viață.

Curtea Penală a urmat întocmai recomandările procurorului național antiterorist (PNAT). Procurorul general solicitase ca acuzatului să i se aplice pedeapsa maximă, deși Mohamed Lamine Aberouz  își susținuse în mod repetat nevinovăția pe toată durata procesului. Mohamed Lamine Aberouz, în vârstă de 30 de ani, a fost găsit vinovat de toate capetele de acuzare. Complicitate la asasinarea în scopuri teroriste a unor funcționari publici, complicitate la răpirea unui minor și conspirație în vederea comiterii de acte teroriste.

Mohamed Lamine Aberouz, condamnat pe viață

Victimele lui Mohamed Lamine Aberouz

ADN-ul l-a dat de gol

Prezența unei "urme ADN pure" a acuzatului la domiciliul celor doi polițiști "indică în mod clar complicitatea lui Mohamed Lamine Aberouz la crimele comise de Larossi Abballa" - care a fost ucis în timpul asaltului polițienesc și care s-a declarat membru al organizației Statul Islamic (EI) -, a declarat un reprezentant al procuraturii într-o pledoarie finală în două părți, solicitând "pedeapsa maximă" prevăzută de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apărarea lui Mohamed Lamine Aberouz susținuse că urma de ADN provenea dintr-un schimb între mașina lui Larossi Abballa și cea a lui Aberouz. Săptămâna trecută, experții care au participat la audiere au spus că este puțin probabilă.

Alibi fragil

Acuzarea a subliniat, de asemenea, fragilitatea alibiului acuzatului. Mohamed Lamine Aberouz a susținut că a mers la o moschee din Les Mureaux în seara dublului asasinat. Cu toate acestea, niciun martor, cu excepția unor frați de-ai  săi, nu a putut confirma acest lucru. Anchetatorii declaraseră în fața instanței că, în seara crimei, telefonul inculpatului nu se afla la casa de rugăciune unde Mohamed Lamine Aberouz a declarat că se afla. 

Anchetatorii au putut să dovedească faptul că terminalul se afla în altă parte. Anterior apărătorii lui Aberouz au încercat să demonstreze că telefonul era în perimetrul casei de rugăciune.

Atentatul  a zguduit opinia publică

La începutul serii de 13 iunie 2016, Larossi Abballa i-a înjunghiat mortal pe Jessica Schneider, în vârstă de 36 de ani, secretară administrativă la secția de poliție din Mantes-la-Jolie, și pe partenerul acesteia, Jean-Baptiste Salvaing, în vârstă de 42 de ani, comandant la secția de poliție din Mureaux, înainte de a-și răpi fiul cel mic timp de câteva ore.

Acest atentat, care a reamintit în mod grav amenințarea continuă a jihadismului, a zguduit opinia publică datorită sălbăticiei modului său de operare. Izbucnirea terorii în intimitatea unei case, sub ochii unui copil de 3 ani. A avut, de asemenea, un impact de durată asupra poliției, care a fost vizată pentru prima dată în sfera privată.