Medicii le-au recomandat oamenilor să meargă la control de fiecare dată când observă modificări care apar la nivelul limbii. Dacă nu fac asta, ei riscă să se îmbolnăvească grav.
Medicii au declarat că o limbă sănătoasă are culoarea roz și că oamenii trebuie să meargă la un control atunci când observă modificări. Petele de pe limbă sunt foarte ușor de observat, deoarece au anumite culori (alb, roșu, maro, negru).
Culoarea modificată a limbii poate semnaliza o serie de afecțiuni ale stomacului, stomatite aftoase, candidoze sau anemie. Dacă limba are culoarea violaceu-albăstruie poate semnifica o afecțiune cardiacă.
„Limbile normale sunt de un roșu-pal, cu o acoperire alb-pal. Pacienții cu insuficiență cardiacă au o limbă roșie, cu o acoperire galbenă, iar aspectul se schimbă pe măsură ce boala avansează”, a afirmat mediul Tianhui Yuan. Compoziția, cantiatea și bacteriile diferă în funcție de persoanele bolnave și cele care sunt sănătoase, a mai relevat cercetarea doctorilor din China. „Mai avem de făcut cercetări, dar rezultatele obținute până acum arată că microbii de pe limbă, care sunt ușor de obținut, ar putea să ajute la diagnosticarea și monitorizarea problemelor cardiace”, a mai afirmat Yuan.
Modificări care apar la nivelul limbii
Medicii au mai declarat că „limba albă” are drept cauze fumatul, consumul de alcool, igiena orală deficitară sau infecția cu candida. Ea poate fi tratată cu apă de gură antifungică. Dar durează mai mult de câteva săptămâni, specialiștii îți recomandă să mergi la un control.
Limba păroasă neagră este o afecțiune inofensivă cauzată de creșterea excesivă a celulelor moarte ale pielii pe limbă. Bacteriile, alimentele și alte substanțe se pot aduna pe aceste denivelări și le pot da culori diferite. Limba neagră păroasă poate să apară și la persoanele care au luat antibiotic multă vreme.
Medicii au mai spus că „limba zmeurie” este un simptom al unor afecțiuni, precum boala Kawasaki (o boală acută ce afectează vasele de sange), scarlatina (provoacă o erupție de culoare roșie pe cea mai mare parte a corpului), alergii la alimente sau medicamente, potrivit Doctorulzilei.