Modificări importante la Codul Rutier. Regulile pe care toți șoferii trebuie să le cunoască

Sursa foto: arhiva EVZ

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, act normativ ce reglementează circulația pe drumurile publice, a suferit mai multe modificări, în urmă cu câteva zile. Prin hotărâre de guvern, executivul a clarificat o serie de aspecte și a modificat o serie de prevederi. Între acestea și pe cele care stabilesc situațiile în care polițiștii pot elibera o dovadă înlocuitoare după reținerea permisului de conducere.

Noul regulament de aplicare a Codului Rutier prevede o extindere a situațiilor în care polițiștii pot elibera, după reținerea permisului de conducere, dovezi înlocuitoare cu drept de circulație. Actul normativ a fost modificat prin hotărâre de guvern (nr. 130/2023), în urmă cu câteva zile. Astfel, noul act normativ reglementează, între altele, două situații în care se eliberează dovada înlocuitoare care permite șoferilor să circule, în cazul reținerii de polițiști a permisului auto. Cele două situații au fost introduse în Codul Rutier în urmă cu aproximativ un an, prin OG 1/2022.

În primul caz este vorba despre suspendarea dreptului de a conduce pentru încălcarea regulilor privind acordarea priorității de trecere sau depășire, dacă au avut drept consecință un accident de circulație. Cea de-a doua situație reglementată vizează circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.

În cele două situații noul regulament stabilește că șoferii pot primi o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile.

Conform Codului Rutier, încălcarea regulilor privind acordarea priorității care au drept consecință un accident fără victime și circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor sunt contravenții sancționate cu amendă din clasa a IV-a. Sancțiunile sunt cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei (9 – 20 puncte de amendă). Complementar, în astfel de cazuri se suspendă și permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Alte reglementări modiciate prin Regulament

Prin HG 130/2023 au fost clarificate și regulile de circulație în sensul giratoriu și s-a stabilit că șoferii ce refuză testarea pentru alcool sau droguri se aleg cu permisul auto retras pentru câteva ore. Polițistul poate dispune retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. (art. 22 ^1, alin. (1) din Regulament). În acest caz, titularul va primi o dovadă înlocuitoare, de la poliție, însă fără drept de circulație.

Regulamentul a mai fost completat și cu o serie de prevederi necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce pe teritoriul României pentru titularii permiselor eliberate de o autoritate străină, după cum relatează avocatnet.ro.