Modificarea Codului Fiscal s-a lăsat cu scandal. Capul lui Biriş a căzut. Trei idei care l-au îngropat

Modificarea Codului Fiscal s-a lăsat cu scandal. Capul lui Biriş a căzut. Trei idei care l-au îngropat

Proiectul „scurs” în presă a dus la demiterea lui Gabriel Biriş, secretarul de stat din Finanţe care a lucrat la elaborarea proiectului

Guvernul a anunţat ieri demiterea secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş, după ce un proiect de modificare a Codului Fiscal, la care a lucrat departamentul său, a ajuns în presă, pe surse, fără să fi avut asumarea sa de către minister şi Executiv. Premierul Dacian Cioloş i-a reproşat că nu a respectat mandatul acestui Executiv, de a simplifica fiscalitatea şi de menţinere sau chiar scădere a nivelului de taxare. Or, o măsură inclusă în proiectul de modificare a Codului Fiscal prevedea egalizarea contribuţiilor percepute oricărei forme de venit, ceea ce ducea la dublarea nivelului de taxare în cazul PFA-urilor, de pildă.

Atât Ministerul Finanţelor, cât şi Guvernul au respins acest proiect, care era doar o variantă de lucru, însă odată cu demisia lui Biriş se pot „îngropa” şi câteva idei bune incluse acolo, apreciate inclusiv de reprezentanţii oamenilor de afaceri.

EVZ vă prezintă, cât mai simplu, trei idei care ar merita reţinute şi dezbătute.

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Unificarea contribuţiilor

Proiectul de modificare a Codului Fiscal propunea, în esenţă, unificarea contribuţiilor la CAS şi CASS plătite de angajat şi angajator, trecerea lor în sarcina salariatului. Gabriel Biriş a explicat ieri că împărţirea lor s-a făcut pentru a ascunde cât de mare este costul muncii în România.

Pe lângă simplificare şi transparentizare, unificarea contribuţiilor la angajat ar mai fi avut beneficii. În prezent, contribuţia angajatului la pensii şi sănătate este “cu stopaj la sursă”, adică angajatorul reţine sumele din salariul brut şi le virează statului. Dacă nu face asta, riscă dosar penal. Nu acelaşi lucru se poate spune despre contribuţiile angajatorilor, care mai pot fi amânate. Dacă cele două părţi ar trece doar la angajat, statul ar avea garanţia că îşi încasează toţi banii la timp. În plus, şi angajaţii ar avea contribuţii la pensii mai mari, întrucât în prezent doar partea angajatului de 10,5% la CAS se duce la calculul pensiei, deşi contribuţia totală la CAS este acum de 26,3%.

2. Limitarea contribuţiilor sociale

O altă idee apreciată de oamenii de afaceri este plafonarea contribuţiilor sociale la maximum 5 salarii brute pe economie. În prezent, doar contribuţiile la pensii sunt plafonate la acest nivel. La sănătate, cota de impozitare este aceeaşi şi pentru un salariu de 1.500 lei, şi pentru unul de 10.000 euro. „Trebuie să fim solidari, dar nu nelimitat. În toate ţările civilizate, aceste contribuţii sunt plafonate, pentru că oricum statul nu îţi poate returna servicii pe măsura contribuţiilor”, ne-a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

3. Taxe de 75% pe averile ascunse

Prin proiectul de modificare a Codului Fiscal s-a mai propus ca diferenţele de avere nejustificate să fie taxate cu 75%, începând din martie 2017. În acest moment, cota de impunere pe veniturile nedeclarate este cea standard, de 16%. „Hoţul neprins e negustor cinstit, iar cel prins plăteşte cât cel cinstit. De aceea noi am propus o cotă semnificativ mai mare. O variantă de lucru era de 75%”, a explicat Gabriel Biriş, înainte de a-şi înainta demisia.

Acelaşi impozit pentru toţi

Referitor la modul în care prevederile din proiect ar influenţa taxarea PFA, Gabriel Biriş a subliniat că „trebuie să înţelegem că atunci când legea prevede pentru cineva o sarcină fiscală mai mică, altcineva trebuie să plătească. În momentul în care vorbim că o anumită categorie de cetăţeni poate să plătească semnificativ mai puţin decât alte categorii de cetăţeni, înseamnă că noi creăm privilegiaţi şi perdanţi”.

PNL vrea și demiterea ministrului

Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, îi reproșează premierului Dacian Cioloș că nu l-a demis mai repede pe Gabriel Biriș din funcția de secretar de stat. Ea îi sugerează primului-ministru s-o demită pe Anca Dragu din fruntea Ministerului de Finanțe. “Demisia lui Gabriel Biriş scapă destul de ieftin Ministerul Finanțelor de cea mai urâtă criză de imagine în care a fost băgat acest Guvern în apropierea finalului său de mandat”, a scris Gorghiu pe Facebook. (Ana Petrescu)