Mobilizarea din Rusia, începutul unui dezastru. Ministrul de Externe lituanian: „Brusc, oamenii trebuie să lupte nepregătiți, fără arme”

Sursa: Digi24.ro

Conform unei analize a CNN, președintele rus Vladimir Putin ar putea mobiliza oricât de mulți soldați își dorește, dar asta nu înseamnă că aceștia vor avea la dispoziție arme pentru a lupta, cum nu dispun nici de antrenamentele necesare pentru a rezista în războiul din Ucraina, după cum afirmă și Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei.

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea „parțială” a cetățenilor ruși în Armata țării, în vreme ce ministrul Apărării Serghei Șoigu a anunțat că Moscova va activa un număr de 300.000 de rezervişti, văzuți de presa internațională drept ținte sigure ale ucrainenilor.

Soldații trimiși de Rusia în Ucraina, o țintă ușoară

„Armata rusă nu este în prezent echipată pentru a desfășura rapid și eficient 300.000 de rezerviști. Rusia are deja dificultăți cu echiparea forțelor din Ucraina, în urma pierderilor semnificative de echipamente suferite până acum”, a transmis analistul Alex Lord, specialist în probleme legate de Europa și Eurasia din cadrul Sibylline din Marea Britanie.

Conform Institutului pentru Sudiul Războiului, din care fac parte analiști occidentali și ai serviciilor de informații ucrainene, Federația Rusă a înregistrat pierderi de 50% - 90% în ce privește trupele sale militare din Ucraina, dar și un mare număr de echipamentele de luptă distruse.

Conform site-ului Oryx, cel care a contorizat doar pierderile confirmate prin dovezi foto ori video, a reiterat că trupele ruse au pierdut circa 6.300 de vehicule, printre care 1.168 de tancuri: „Practic nu au suficient echipament modern pentru atât de mulți militari noi”, a transmis Jakub Janovsky, analist militar și colaborator al blogului Oryx.

Mobilizarea parțială din Rusia, comentată de ministrul de Externe al Lituaniei

Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei, a spus miercuri că mobilizarea parțială din Rusia reprezintă „un semn de disperare”.

„Cred că oamenii nu vor să meargă într-un război pe care nu îl înțeleg. Oamenii pot fi trimiși la închisoare dacă spun că invazia Rusiei în Ucraina este un război, iar acum, brusc, trebuie să intre și să lupte nepregătiți, fără arme, fără echipamente, fără căști”, a declarat ministrul de Externe lituanian.

Mai mult, cei 300.000 de soldați nu ar putea fi pregătiți de luptă și din pricina timpului scurt, a spus Trent Telenko, fost angajat la Agenția de Management al Contractelor de Apărare din SUA: „Nici ofițerii și nici facilitățile necesare pentru o mobilizare în masă nu există acum în Rusia”, a transmis Trent Telenko, conform CNN.