Evenimentul Zilei > International > Kîrgîzstan şi Uzbekistan şi-au avertizat cetăţenii să nu se înroleze în armata rusă. Recompensa Moscovei este atrăgătoare
Kîrgîzstan şi Uzbekistan şi-au avertizat cetăţenii să nu se înroleze în armata rusă. Recompensa Moscovei este atrăgătoare

Kîrgîzstan şi Uzbekistan şi-au avertizat cetăţenii să nu se înroleze în armata rusă. Recompensa Moscovei este atrăgătoare

Kîrgîzstan și Uzbekistan și-au avertizat cetățenii să nu se înroleze în armata rusă, după ce Moscova a emis un decret prin care cetățenilor li se garantează cetățenie rusă celor care decid să se alăture forțele armate.

Kîrgîzstan și Uzbekistan i-au avertizat pe cetățenii lor aflați pe teritoriul Rusiei să nu se înroleze în armată, chiar dacă cele promise par a fi recompense prețioase.

Un birou de recrutare în armată pentru cetăţenii străini a fost deschis, marți, la centrul pentru migranţi Saharovo, de către primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Potrivit statisticilor guvernului rus, în 2021 se aflau în Rusia 4,5 milioane de muncitori din Uzbekistan, 2,4 milioane din Tadjikistan şi 920.000 din Kîrgîzstan.

Această acțiune a Rusiei este privită ca o entativă de a-i atrage pe muncitorii migranţi veniţi din Asia Centrală, pentru care un paşaport rusesc ar fi preţios, potrivit The Guardian.

Putin a cerut mobilizarea parțială a bărbaților pentru război

Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizarea parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare.

Aproape toate zborurile din Rusia au fost vândute la doar câteva ore după ce Putin a declarat o mobilizare parțială a rezerviștilor. Zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei, toate destinațiile care permit rușilor să intre fără viză, s-au epuizat în câteva minute de la anunțul lui Putin.

Zborurile directe din Moscova către Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Kîrgîzstan au devenit, de asemenea, indisponibile, potrivit aceleiași surse.

Proteste la Moscova față de decizia lui Putin

După anunțul liderului de la Kremlin, sute de protestatari au ieșit în stradă. Cel puțin 364 de persoane, care au  împotriva mobilizării parțiale decretate de Vladimir Putin, au fost reținute în 23 orașe din Rusia unde au avut loc manifestații, potrivit proiectului media pentru drepturile omului OVD-Info.

Cele mai multe arestări au fost operate în Sankt Petersburg (96 de protestatari), Moscova (89 de persoane) și Ekaterinburg (45 de oameni).Printre cei reţinuţi de poliție se numără şi jurnalişti. Forțele de securitate au intervenit violent, în special, în Sankt Petersburg, unde unii protestatari au fost loviți cu bastoanele.

Poliția ar fi făcut aceste arestări, deoarece protestul nu era unul autorizat.