Evenimentul Zilei > Social > Mobilizare generală în calea furiei apelor
Mobilizare generală în calea furiei apelor

Mobilizare generală în calea furiei apelor

Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi pentru 18 judeţe din ţară, valabil de ieri, ora 16:00 până marţi la ora 21:00, a anunţat reprezentantul ANM la Ministerul de Interne, unde a fost convocat comandament de urgenţă.

„De duminică, ora 16:00 şi până marţi la ora 21:00, ne aflăm sub incidenţa unei avertizări meteorologice de cod portocaliu pentru 18 judeţe din partea de sud a ţării, Oltenia, vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei, precum şi jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei. În acest interval vor fi ploi abundente, se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse 70 de litri/mp”, a declarat, duminică, reprezentantul ANM. 32 de judeţe se află, până luni seara, sub avertizarea unui cod galben de furtună. Sunt aşteptate ploi şi instabilitate atmosferică accentuată.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări nowcasting cod galben şi portocaliu de ploi torenţiale şi furtuni puternice. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, ieri, că numai şase judeţe din 19 au terminat evaluările după inundaţiile de săptămâna trecută, ceea ce i se pare foarte puţin.

21.000 de pompieri, jandarmi și polițiști gata de intervenție

„Înţeleg că numai şase judeţe din 19 au terminat parţial evaluările după inundaţiile de săptămâna trecută şi mi se pare mult prea puţin. Este motivul pentru care fac un apel ferm către toţi prefecţii. În această perioadă este prioritar să ştim care este situaţia în zonele unde mai avem încă probleme de rezolvat, probleme rămase nerezolvate de săptămâna trecută, şi aici mă refer la judeţele Covasna şi Bacău, dar şi acolo unde există zone cu risc de inundaţii, aşa cum sunt judeţele Braşov, Buzău şi Vrancea”, a spus Carmen Dan, la videoconferinţa cu prefecţii din judeţele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente, care a avut loc la sediul MAI. Potrivit acesteia, în sprijinul cetăţenilor sunt pregătiţi să intervină 21.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti care au la dispoziţie 7.489 de mijloace. Și MApN a anunțat că 4.500 de militari sunt și ei pregătiți pentru intervenție