Pe 11 martie 2004, 193 de persoane sunt ucise și aproape 2.000 sunt rănite, când 10 bombe explodează în trei gări din Madrid, la dimineața, la o oră de trafic maxim.

S-a descoperit ulterior că bombele au fost detonate prin telefon.

Atacurile de la Madrid au fost cele mai ucigătoare împotriva civililor de pe teritoriul Europei, de la catastrofa Lockerbie din 1988.

Inițial, s-a suspectat că ele ar fi fost opera organizației separatiste basce ETA. Curând, însă, dovezile au indicat că autorii aparțin unui grup islamist având legături cu Al-Qaida.

Anchetatorii cred că toate exploziile au fost provocate de dispozitive explozibile artizanale, aduse în trenuri în rucsaci de către teroriști.

Ținta acestora a fost, foarte probabil, gara Atocha din Madrid, în proximitatea căreia au explodat șapte din cele zece bombe. Celelalte bombe au explodat la bordul unor trenuri, în apropierea gărilor El Poso del Tio Raimundo și Santa Eugenia, probabil din cauza întârzierii pe parcurs, în drum spre Atocha.

Alte trei bombe nu au explodat, așa cum fusese planificat, și au fost descoperite intacte.

Mulți din Spania și din toată lumea au privit atacurile ca pe represalii față de participarea Spaniei la războiul din Irak, țară în care au fost staționat aproximativ 1.400 de militari spanioli.

Citiți continuarea în Evenimentul Istoric.