Omul care a invins colosul sovietic in 1991 a murit in urma unui stop cardiac, la 76 de ani.
Boris Eltin, primul presedinte al Rusiei post-sovietice si artizanul modernizarii Federatiei Ruse, s-a stins din viata ieri, la Moscova, in urma unei crize cardiace, a anuntat in cursul dupa-amiezii un purtator de cuvant al Kremlinului, citat de AFP.
Potrivit unor surse medicale citate de agentia Interfax, Eltin a murit in urma unui stop cardiac intervenit pe neasteptate, decesul fiind constatat la ora locala 15.45.
Fostul presedinte, in varsta de 76 de ani, suferea de probleme cardiace de mult timp, acestea fiind agravate de mai vechea aplecare catre consumul de alcool. Primele probleme au aparut in 1987, cand Eltin a fost internat mai multe saptamani. Au urmat patru internari si o serie de infarcturi, care au culminat in iunie 1996, la scurt timp dupa realegerea lui Eltin, cu o operatie extrem de dificila - cvintuplu pontaj coronarian.
La acea vreme, mediile politice si presa speculau despre posibilul sau deces. Dupa numai un an, Eltin a suferit o dubla pneumonie, iar Duma a cerut un buletin oficial de sanatate. Pneumoniile si problemele cardiace au continuat si dupa demisia sa, iar in 1999 a fost internat pentru ulcer la stomac. In 2005, Eltan a fost supus unei operatii de urgenta dupa ce, aflat in vacanta in Italia, a cazut si si-a rupt un picior.
Omul marilor decizii
„Tarul Boris” fost primul presedinte al Rusiei de dupa prabusirea URSS, fiind considerat arhitectul loviturii finale asupra colosului sovietic si al orientarii Rusiei catre reforme si economie de piata. Eltin ramane o figura legendara a epocii marilor transformari legate de prabusirea comunismului si incheierea Razboiului Rece.
Intrat pe scena politica internationala ca omul providential care a reusit sa zadarniceasca puciul antireformist din 1991, Eltan si-a reconfirmat faima de politician spectaculos de mai multe ori in cei noua ani cat a condus destinele Rusiei.
In istorie a ramas atat anuntul sau surprinzator si unilateral privind reorientarea rachetelor strategice rusesti care aveau ca tinta orasele americane - episod care a adus o apropiere fara precedent in relatiile Washington-Moscova si o relansare a procesului de dezarmare - cat si fermitatea cu care a invins revolta parlamentului rus, in 1993, cand a ordonat asediul Casei Albe din Moscova.
„Mostenit” de Vladimir Putin
Deciziile sale rapide au prins adesea pe picior gresit prietenii sau adversarii occidentali, ca de exemplu in iunie 1999, cand fortele ruse din Bosnia au devansat intrarea trupelor britanice in Pristina, dupa capitularea Serbiei.
Boris Eltin va ramane in istorie drept omul care a pornit ofensiva impotriva comunistilor care se agatau de putere, in august 1991, si care a plasat Rusia pe calea reformelor inainte de a ceda locul, bolnav si din ce in ce mai impopular, lui Vladimir Putin.
Un barbat energic
Nascut pe 1 februarie 1931, Boris Eltin a crescut intr-o familie de tarani din Butka, in apropiere de Ekaterinburg (Urali). La scoala invata foarte bine si era liderul clasei, dar ii lipsea disciplina si incalca regulile adesea, intrand in conflict cu profesorii si cu tatal sau. Era pasionat de sporturi, precum schiul, gimnastica, voleiul sau boxul.
Tanarul Boris si-a pierdut doua degete cand, alaturi de niste prieteni, s-a furisat intr-un depozit al Armatei Rosii, de unde au furat grenade si au incercat sa le demonteze. Eltin a urmat studiile superioare la Institutul Politehnic din Sverdlovsk (acum Ekaterinburg), fiind licentiat in constructii.
S-a insurat in 1956, la un an dupa absolvire, cu o fosta colega de facultate, Naina Iosifovna Girina. Cuplul are doua fete, Elena, nascuta in 1957, si Tatiana, nascuta in 1959. Intra in nomenclatura CPUS in 1968, cand este numit sef al sectorului de constructii din Sverdlovsk. Dupa „pensionare”, Eltin s-a retras la „dacha”, vila sa dintr-o suburbie de elita a Moscovei, care, impreuna cu terenul de patru hectare, valoreaza 30 de milioane de euro.
Lider pentru o noua era
Artizanul desprinderii Rusiei de epoca sovietica Boris Nikolaevici Eltin a fost primul presedinte al Federatiei Ruse, functie pe care a detinut-o in perioada 1991-1999. „Epoca Eltin” a constituit o perioada de mari transformari in istoria tarii sale, care a reusit sa se desprinda de trecutul comunist. Pe de alta parte, capitalismul salbatic din acea vreme a insemnat raspandirea coruptiei, iar tara s-a confruntat cu un colaps economic si imense probleme politice si sociale.
A venit la putere in iunie 1991, pe creasta unui val de mari asteptari si sperante. Pe 12 iunie, Eltin a fost ales in fruntea Republicii Socialiste Federative Sovietice Ruse cu 57% din voturi, devenind primul presedinte ales democratic din istoria Rusiei. Dupa destramarea URSS, din decembrie 1991, Eltin s-a angajat sa transforme economia planificata a tarii intr-una de piata, competitiva, sprijinind in acest sens varianta „terapiei de soc”.
Reformele dure au distrus standardul de viata al multor oameni, fara a produce rezultatele scontate. Ca presedinte, conceptia lui Eltin despre propria sa functie era profund autocratica, porecla „tarul Boris” neintarziind sa apara. Occidentul l-a tratat totusi ca pe un democrat, pentru ca s-a opus tentativei de lovitura de stat organizata de comunisti in august 1991.
Ucenicul si-a nimicit maestrul
Eltin i-a datorat cariera politica lui Mihail Gorbaciov, care l-a adus la Moscova. Dupa alegerea ca presedinte al RSFS Ruse, Eltin si-a platit datoria, urcand curajos pe tanc si mobilizand rezistenta in fata pucistilor care incercau sa-l dea jos pe Gorbaciov. Acela a fost si momentul in care Boris Eltin se facea cunoscut pe plan mondial.
In decembrie 1991, el a fost totusi cel care „a infipt cutitul” in Gorbaciov. Tratatul semnat de Eltin cu liderii proaspat alesi din Ucraina si Belarus au consfintit destramarea URSS si sfarsitul unei epoci de cosmar pentru zeci si sute de milioane de oameni.
Un lider autoritar
Eltin a fost in paralel si prim-ministru, pana in iunie 1992, sau a numit in fruntea guvernului si in posturi-cheie colaboratori apropiati, trecand peste opinia parlamentului. Confruntarile sale cu legislativul au culminat in octombrie 1993, cand s-a declansat o criza constitutionala, iar presedintele a ordonat „disciplinarea” parlamentarilor cu salve de tun trase de tancurile armatei asupra cladirii parlamentului.
Popularitatea lui Eltin s-a diminuat constant, in principal din cauza precaritatii conditiilor de viata in care a ajuns populatia, a coruptiei si a criminalitatii fara precedent, la care s-a adaugat reprimarea brutala a rebeliunii cecene, soldata cu multe victime si de partea armatei ruse.
Aliat cu oligarhii
Dupa ce si-a asigurat puterea absoluta, Eltin a incalcat legile in mai multe randuri, numindu-si rudele si prietenii in pozitii guvernamentale importante. Sub obladuirea sa, privatizarea proprietatilor de stat din 1993, oficial o impartire egala pentru toti cetatenii, a dat nastere clasei oligarhilor - oamenii de rand au primit doar certificate aproape lipsite de valoare.
Un certificat de privatizare se vindea cu o sticla de votca. La randul lor, oligarhii practic i-au cumparat lui Eltin un al doilea mandat, in 1996, cand popularitatea presedintelui atinsese un minim istoric. Astfel, Eltan a reusit sa-l invinga pe comunistul Ghennadi Ziuganov in turul doi de scrutin, desi in primul tur se plasase in urma acestuia, cu 35% din sufragii.
Putin, ultima surpriza
La 15 mai 1999, Eltin rezista unei noi tentative a parlamentului de a-l demite. Pe 9 august, el il concediaza pe premierul Serghei Stepasin si il inlocuieste cu Vladimir Putin, la acea vreme o figura aproape anonima pentru populatie.
Cu acelasi prilej, presedintele declara ca si-l doreste pe Putin ca succesor. In locul unui previzibil mesaj de An Nou, pe 31 decembrie 1999, Eltin surprinde inca o lume intreaga, anuntand ca demisioneaza si ca Putin ii va lua locul pana la alegeri. Totodata, el a cerut iertare populatiei pentru „visele neimplinite” si pentru „sperantele neconfirmate” pe care le-a inspirat. (Constantin Vlad)
Mesaje din toata lumea
„Un brav luptator pentru libertate”
Marile cancelarii ale lumii au deplans moartea fostului lider al Rusiei, omagiind rolul istoric al lui Boris Eltin si statura sa politica de anvergura mondiala.
Statele Unite ale Americii: „A fost o figura istorica intr-o epoca de mari schimbari si provocari pentru Rusia. Transmitem condoleante doamnei Eltina, familiei si poporului rus”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe.
Marea Britanie: „Fostul presedinte rus Boris Eltin a fost un om remarcabil care a jucat un rol vital intr-un moment crucial pentru istoria Rusiei”, a declarat premierul britanic Tony Blair.
Uniunea Europeana: „Domnul Eltin a reprezentat o figura-cheie in tranzitia postcomunista din Rusia. Ne amintim de el infruntand lovitura de stat care urmarea sa reinstaureze regimul dictatorial in Rusia. Dand dovada de un mare curaj, el a avut merite in apararea libertatii”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Moscova: „Presedintele Rusiei i-a telefonat Nainei Eltina si i-a transmis cele mai sincere condoleante”, a declarat un purtator de cuvant al Kremlinului.
Germania: „Boris Eltin a fost o mare personalitate atat in politica Rusiei, cat si in cea internationala, un brav luptator pentru democratie si libertate si un adevarat prieten al Germaniei”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.
Boris Berezovski: „Rusia si-a pierdut cel mai mare reformator. Era, cu siguranta, unic, o figura din Pantheonul istoriei Rusei. A ajutat milioane de rusi sa fie liberi”, a declarat miliardarul rus aflat in exil la Londra.
Ion Iliescu: „Fostul presedinte al Rusiei, Boris Eltin, va ramane in istorie ca o figura proeminenta a evenimentelor ultimilor ani. (...) A fost primul presedinte ales al Federatiei Ruse si s-a remarcat prin hotararea cu care a actionat pentru respingerea actiunilor fortelor conservatoare si promovarea democratiei”.