Moartea pianistei pentru care muzica era totul. VEZI cauza morţii. Guvernul va plăti funeraliile | VIDEO
- Alina Dan
- 4 august 2012, 19:07
Pianista Mihaela Ursuleasa a încetat din viaţă, joi dimineaţă, în locuinţa sa din Viena, din cauze medicale. Artista cu o carieră de prestigiu avea 33 de ani.
UPDATE 2. Guvernul României a anunţat, în această după-amiază, că va plăti funeraliile pianiestei.
Premierul Victor Ponta a transmis şi un mesaj de condoleanţe familiei: "Am primit extrem de greu vestea plecării dintre noi a pianistei Mihaela Ursuleasa. În numele Guvernului, şi al meu personal, adresez sincere condoleanţe şi expresia întregii noastre compasiuni pentru familia îndoliată, pentru toţi cei care au cunoscut-o şi au preţuit-o. Vom fi cu toţii alături în aceste clipe de tristeţe. Regret profund această tragică şi neaşteptată pierdere pentru cultura românească, dar şi pentru naţiunea română ca întreg. Şocul resimţit a fost cu atât mai mare cu cât ţara noastră a fost văduvită prematur de un talent de excepţie în lumea muzicală.
A fost, fără îndoială, un izvor nestăvilit de sensibilitate artistică şi va rămâne cu certitudine un reper în muzica clasică, asemeni unei cheia sol ce dă tonul tinerei generaţii muzicale şi, de ce nu, tinerei generaţii în general - pentru că, dincolo de talentul ei incontestabil, Mihaela a fost o tânără care prin ambiţie, sacrificiu şi multă muncă, şi-a clădit o carieră de invidiat.
Deşi este o compensaţie infimă pentru această imensă pierdere, vreau să asigur familia îndoliată că Guvernul va oferi sprijinul necesar pentru acoperirea cheltuielilor necesare funeraliilor", a mai precizat premierul Ponta.
UPDATE 1. Cauza probabilă a morţii, un anevrism cerebral Din Austria au venit, astăzi, primele informaţii cu privire la cauza decesului pianistei Mihaela Ursuleasa. Surse din interiorul anchetei au precizat că este exclusă varianta sinuciderii sau a unei crime. Potrivit declaraţiilor anchetatorilor, artista ar fi decedat în urma unui anevrism cerebral.
Mihaela Ursuleasa a fost fată de lăutar, iar traseul ei muzical a început la vârsta de cinci ani. La 12, avea deja un succes extraordinar, dar şi emoţii negative din timpul orelor de pian cu Stela Drăgulin. Adeptă a sistemului de educare comunist, profesoara corecta totul cu câte un dos de palmă. Mihaela îşi amintea cum "sistemul" îndrumătoarei ei nu provoaca doar probleme fizice, ci şi grave traume psihologice care s-au văzut mai degrabă la colegii ei, mulţi ajunşi în situaţia de a abandona cariera muzicală. Cu talent muzical înnăscut, tânăra pianistă a făcut muzică firesc, sub îndrumarea tatălui care a învăţat-o de la început să descifreze partiturile. O carieră născută din firesc Până la zece ani când, decesul acestuia, i-a schimbat copilei perspectiva. Ajunsă la 12 ani la Viena, tot din ambiţiile profesoarei care a dorit să-i exploateze talentul la maximum, micuţa pianistă a fost ascultată de către celebrul dirijor Claudio Abbado. "Profesoara mea a încercat să-l convingă să-mi aranjeze câteva spectacole - aveam 12 ani. Abbado i-a spus că nu exploatează copii, oricât ar fi ei de talentaţi şi a sfătuit-o insistent să renunţe la a-mi mai forţa cariera", a povestit Mihaela în ultimul său interviu, acordat, pe 18 iulie, unei publicaţii germane. Purtând pe umeri povara de "copil-minune", micuţa pianistă a scăpat în Vest de sistemul de învăţământ tern şi lipsit de perspectivă. "Niciodată nu am renunţat la o apropiere aproape intuitivă de muzică. Trebuie să subliniez că nu sunt un pianist cu studii academice. Dacă eşti menit să fii muzician, trebuie să te încrezi în ceea ce simţi. Până la urmă, rezultatul nu este decât o chestiune de gust. Mi s-a întâmplat ca doi dintre criticii aceluiaşi concert să aibă opinii total contradictorii. Mi-a plăcut, pentru că asta mi-a permis să merg mai departe cu stilul pe care mi l-am format", spunea Mihaela. Decesul artistei a întristat o lume întreagă. Publicaţii de prestigiu au acordat spaţii ample dispariţiei Mihaelei Ursuleasa, iar, pe blogul pianistei, agenta ei Andreea Butucariu a postat un necrolog. Aceasta făcea apel la toţi cei care au cunoscut-o pe Mihaela să îşi amintească de ea într-o notă optimistă, aşa cum îi era firea, iar promotorilor le-a adresat rugămintea de a dedica memoriei artistei viitoarele concerte. "Dacă doriţi să fiţi cu gândul şi sufletul alături de ea şi de familia ei, vă rog să îi ascultaţi muzica, pentru că aceasta este singurul sens al existenţei sale", se preciza în mesaj. PUTEŢI URMĂRI MAI JOS UN FRAGMENT DIN ULTIMUL CONCERT SUSŢINUT DE PIANISTA MIHAELA URSULEASA <object height="315" width="420"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Vj-aWF7ZWXY?version=3&hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/Vj-aWF7ZWXY?version=3&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="315" width="420"></embed></object> CITIŢI ŞI:
- A murit Mihaela Ursuleasa, o renumită pianistă. AFLĂ drama copilăriei sale şi ce spunea pentru EVZ, în 2008 | VIDEO