Miza strategică a scrutinului local din Republica Moldova
- Dan Gheorghe
- 20 mai 2018, 10:00
Azi se desfăşoară alegeri locale anticipate în Republica Moldova. Scrutinul are loc în şapte localităţi. Este vorba despre Bălţi, Leuşeni, satul Nemţeni din raionul Hânceşti, Jora de Mijloc, raionul Orhei, Volodiţa, raionul Soroca, Pârliţa, raionul Ungheni.
Am lăsat la urmă locul cel mai important de pe această scurtă listă, anume Chişinăul. Pentru că aici este în fapt adevărata miză a confruntării electorale, nu neapărat între candidaţi, cât mai ales între partidele politice.
Spre Vest sau Est?
Lupta de idei din campania electorală nu s-a bazat pe programe şi proiecte edilitare, aşa cum ar fi normal. Atât discursurile candidaţilor, cât şi presa basarabeană, au pus mare accent în zilele din urmă pe factorul geostrategic. Adică spre ce mergem, spre Est, şi atunci votăm un anumit candidat. Ori spre Vest, şi votăm spre altul. Evident că în discuţia legată de Vest nu putea fi omisă nici opţiunea unirii cu România.
Vom vedea azi, la urnele de vot, răspunsul electoratului. Cum au înţeles oamenii ce se întâmplă în societatea moldovenească. În fapt, nimic nou sub soare, pentru că această confruntare între Est şi Vest durează încă de când Republica Moldoca şi-a obţinut independenţa. Fără ca până în acest moment să se fi găsit un răspuns.
Candidaţii din Chişinău
Iată-i aşadar pe candidaţii care se luptă azi pentru obţinerea fotoliului de primar în Chişinău. Vasile Costiuc (Partidul Democraţia Acasă), Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr), Alexandr Roşco (Casa Noastră — Moldova), Reghina Apostolova (Partidul Şor), Valeriu Munteanu (Partidul Liberal), Ion Ceban (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Victor Strătilă (Partidul Verde Ecologist), Alexandra Can (Partidul Naţional Liberal), Maxim Brăila (Partidul Popular), Silvia Radu (candidat independent), Alexandru Mîţu (Partidul Ruso-Slavean), Constantin Codreanu (Partidul Unităţii Naţionale).
Câteva statistici
Chişinăul a rămas fără primar după ce fostul edil, Dorin Chirtoacă, şi+a dat demisia, după trei mandate, pe 16 februarie anul curent. Acesta, după cum se ştie, s-a confuntat cu o serie de acuzaţii care vizau posibila implicare în fapte de corupţie, fiind chiar reţinut, în cursul anului trecut, de procurorii Centrului Naţional Anticorupţie din Republica Moldova.
În toate cele şapte localităţi în care se desfăşoară azi alegeri sunt înscrişi pe listele electorale 749.272 de alegători cu drept de vot. Aceştia vor avea la dispoziţie un total de 375 de secţii de vot.