Miza politică a tentativei de asasinat asupra lui Donald J. Trump

Miza politică a tentativei de asasinat asupra lui Donald J. TrumpDonald Trump. Sursa foto Youtube

Miza politică a tentativei de asasinat asupra lui Donald J. Trump. Cum se complică jocurile geopolitice și ce reprezintă fostul președinte american?

Fără îndoială, momentul tentativei de asasinat de azi noapte contra fostului președinte Donald J Trump reprezintă un moment de care se va scrie. Miza politică a acestui act pare a fi imensă, dar, evident, mai multe se vor ști după publicarea rezultatelor anchetei.

Miza politică a eliminării președinților americani

Am scris în calitate de coautor cartea Miza politică a atentatului, apărută la Editura Mii de Cărți, Bragadiru, la finalul anului 2018. Am analizat acolo atât asasinatele cât și tentativele de asasinat asupra mai multor președinți americani și candidați la Casa Albă: Abraham Lincoln, James Garfield, William Mc Kinley, Franklin Delano Roosevelt, J F. Kennedy,  Robert F Kennedy,  Ronald Reagan,  Bill Clinton.

Practic, am explicat acolo, punctul comun al acestor acțiuni, dar și diferențele dintre atentate. Punctul comun este că în toate cazurile, atentatorii au fost oameni cu probleme psihice. Toți acești președinți americani erau pe punctul să ia măsuri care să schimbe politica SUA sau au trezit nemulțumirea unor instabili psihic, în spatele cărora au acționat forțe interesate. Evident, miza politică a atentatelor contra liderilor americani este imensă.

Abraham Lincoln câștigase Războiul de Secesiune, ceea ce stricase planurile marilor plantatori, pentru că se schimba profilul economic al Sudului Rural, Garfield și McKinley fuseseră eliminați de anarhiști, în unul din cazuri, atentatorul fiind influențat de anarhista Emma Goldman. În cazul morții lui Kennedy, a fost clar rezultatul nemulțumirii unei părți a establishmentului american față de pacea propusă URSS conduse de Nikita S.Hrusciov.  Eliminarea lui Robert Kennedy dorea să țină departe familia Kennedy de Casa Albă iar tentativa contra lui Reagan trebuie văzută în contextul în care Războiul Rece se pregătea de ultima fază, iar Reagan era dispus să schimbe tactica, mai ales după venirea la Moscova a lui Mihail S.Gorbaciov.

Miza politică a atentatului. Tentativa din 1981 asupra lui Ronald Reagan

Atentatorul la viața lui Ronald Reagan, John Hinckley Jr. era un tip cu tulburări de personalitate. S-a speculat că el dorea să atragă atenția actriței Jodie Foster, pe care nu o cunoștea, dar de care se îndrăgostise, după ce o văzuse în filmul ”Taxi Driver”, în care rolul masculin a fost interpretat de către Robert de Niro. S-a speculat că fratele său mai mare era un apropiat al vicepreședintelui George Bush Sr., care ar fi dorit să ajungă mai repede la ”Casa Albă”. Încercarea de atentat s-a produs la 30 martie 1981, când președintele Reagan, aflat în a 69-a zi de mandat ieșea de la o reuniune desfășurată la Hilton Washington Hotel. Asasinul atras în președinte, secretarul său de presă (rămas paralizat pe viață, după ce glonțul a pătruns în calota craniană n.a.), un ofițer de poliție și un agent secret.

Un alt glonț a ricoșat din portiera mașinii blindate. În mașină, Ronald Reagan a simțit dureri în zona pieptului, crezând că i s-a rupt vreo coastă când agenții l-au împins în mașină, după focurile de armă. La examinarea hainelor, s-a văzut că sângera, așa că mașina a abandonat traseul inițial, Casa Albă, îndreptându-se spre Spitalul Universitar George Washington, unde a fost operat. Ronald Reagan a fost primul președinte american împușcat care a supraviețuit unui atentat. Atentatorul, socotit fără discernământ, a fost închis pe viață, fiind internat într-un sanatoriu, în stare de semi-libertate, în primăvara anului 2017. Ronald Reagan și-a reluat atribuțiile la 11 aprilie 1981, devenind foart popular și punând supraviețuirea sa pe seama ”grației divine”.

Similitudini între tentativa din 1981 asupra lui Ronald Reagan și tentativa contra lui Donald J. Trump comisă de Thomas Matthew Crooks

În anii 90, la ceva timp după ce încheiase cel de-al doilea mandat, Ronald Reagan a fost atacat, la 13 aprilie 1992, de către militantul anti-înarmare nucleară Richard Springer în cursul unei acțiuni publice din las Vegas unde fostul președinte primise un premiu din partea Asociației Naționale a Operatorilor de Televiziune. Ronald Reagan a primit un vultur de cristal, spart de către Springer, dar cioburile nu l-au rănit, deși l-au atins. Springer a fost arestat, pledând vinovat pentru reducerea pedepsei. A rămas o enigmă cum a reușit să obțină acreditările oficiale, dat fiind că Reagan și după încetarea calității de președinte al SUA era păzit în permanență de către agenții federali.

Ce spun oficialii

Donald J. Trump se afla în Pennsylvania la un miting electoral. Joe Biden, actual președinte și contracandidat se afla în Delaware. Un prim caz de suspiciune este acela că Donal J Trump ceruse pază suplimentară de la Secret Service, scrie Evenimentul Zilei, dar fusese refuzat. Poliția și Secret Service susțin că atentatorul la viața lui Trump ar fi fost un bărbat de 20 de ani, din zona Local Butler County.

Cam în cazul tuturor atentatelor asupra liderilor americani au fost atentatori considerați „lupi singuratici”, dar, cel puțin și atunci, ca și acum, autoritățile au piste potrivit cărora și atentatorul de azi-noapte cât și ceilalți n-ar fi fost singuri. Conform Evenimentului Zilei, Lt Col George Bivens a declarat, la o conferință de presă, că nu este sigur că atentatorul a acționat de unul singur: „Nu luăm de la sine înțeles că acesta a fost un atac de «lup singuratic»”. Ancheta va dura multe luni de acum încolo.

FBI: Atentatorul se numește Thomas Matthew Crooks

FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, „în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, drept subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump pe 13 iulie, în Butler, Pennsylvania”. Imagini cu el au ajuns pe platforma X.

Image

 

Asupra zonei unde era candidatul Trump, se spune că s-au tras cel puțin 8 focuri de armă. Președintele Trump, având pregătire militară, s-a culcat la pământ după ce un glonț i-a atins urechea, iar agenții Secret Service s-au aruncat asupra lui și l-au scos din zona de risc. Celelalte gloanțe au rănit două persoane și au lovit grav o altă persoană care a murit ulterior la spital.

Atentatorul Thomas Matthew Crooks a fost lichidat. Așadar, un prim bilanț ar fi: candidatul Trump și alte două persoane, ca răniți și atentatorul, identificat ca fiind Thomas Matthew Crooks, alături de o altă victimă, ca morți. Rămâne lipsit de îndoială că tentativa de asasinat contra lui Donald Trump va fi analizată cel puțin la fel ca tentativa asupra lui Ronald Reagan din 1981.

Sursa foto: Arhivă

Ne puteți urmări și pe Google News