Miza alegerilor EUROPARLAMENARE pentru PSD şi PNL
- Gabriel Valentin
- 31 decembrie 2018, 09:22
Sondajul IMAS privitor la partidele politice din România prezintă o situaţie inedită. Este pentru rima oară, de alegerile parlamentare din 2016, când PNL depăşeşte PSD în preferinţele electoratului
Sociologul Alfred Bulai susţine că nu trebuie luate de bune datele pe care sondajele le prezintă în acest moment întrucât mai este destul de mult până la alegeri, iar marja de eroare a datelor poate fi una decisivă din mai multe motive.
„Așa cum sunt datele, PNL și PSD par la egalitate. Eroarea statistică minimă la un asemenea sondaj este de plus-minus 3%. Este oarecum de așteptat să fie la egalitate, având în vedere evoluția PSD și a reacției puternice împotriva lor care s-a creat în societate. Nu este neanticipabil scorul. De acum o lună când știam alte date, diferența între PSD și PNL era de doar câteva procente, în intervalul 5-7%. Este o temperatură a societății care se ia. Nu înseamnă mare lucru. PSD-ul s-a menținut cu un scor mare și după o perioadă lungă după alegeri pentru că atât PSD, cât și Liviu Dragnea pozau în victimă, adică părea că li se întâmplă numai rele și atunci oamenii nu simțeau nevoia unei reacții negative față de social-democrați mai mult decât ne-am obișnuit. Pe măsura ce în ultimele luni PSD a părut a fi la butoane și a câștiga lupta politică cu adversarii săi și nu mă refer la PNL, pentru că nu a făcut mare lucru, ci la președinte care practic cu fiecare lună ce a trecut din acest an a rămas fără câte un instrument și astfel PSD a început să pară tare, deci evident că apare o isterie la cei care sunt votanți mai degrabă anti-PSD, nereferindu-mă la cei care sunt viscerali anti-PSD.”, a declarat sociologul Alfred Bulai.
„USR picase la un moment dat. A avut oarecum o victorie de imagine cu referendumul. A fost o surpriză atunci, USR fiind singurul partid care a spus clar că nu merge la referendum. Evident că nu a urmat lumea sfaturile USR, dar totuși le-a ieșit perfect fiind singurii pe un anumit culoar. Astfel, USR a recuperat câteva procente pentru că scăzuse mult la un moment dat și în acest context în care există o zonă de nemulțumire și pe dreapta și legată de PSD, desigur că o parte din votanți, desigur nu cei înfocați PSD, s-au dus înspre alte partide.
Nu trebuie luate de bune procentele. În medie acum dacă fac un sondaj și telefonic și față în față cam 7-8 oameni din 10 refuză să răspundă pentru că sunt sătui de politic. Ei bine, cei care răspund, o parte, răspund și la întrebarea cu cine ar vota sau alte întrebări de acest tip. Jumătate dintre ei nu răspund de regulă pentru că zic că nu știu sau că nu răspund și astfel sunt trecuți cu codul nu știu/nu răspund și sunt scoși din prelucrări pentru că datele pe care le aveți legate de scorul partidelor sunt date relative și nu absolute. Asta înseamnă că se calculează din 100% fără cei care nu au vrut să răspundă la întrebare sau au zis că nu știu deocamdată. Cu alte cuvinte există o doză mare de vulnerabilitate legată de sondajele de acest tip, mai ales cu atâta vreme înainte de alegeri.
Scena politică se va reconfigura la modul serios abia după alegerile europarlamentare, când veți avea un sondaj și date reale care vor conta. Una este să ai acum 6% și să nu faci atunci pragul la europarlamentare și atunci nu contezi, una este să ai acum 10% și să ai atunci 6-7% sau să ai 14%. Toate se vor calcula atunci”, a mai spus Bulai.
Dacă alegerile europarlamentare vor reprezenta astfel un punct de cotitură în conturarea raportului de forțe între partide, Bulai, a spus:
„Evident. Un partid care nu va intra în Parlamentul European, adio și la gară, adică nu va mai conta în alegerile generale pentru că nu îl mai ia nimeni în seamă. Un partid care pare că nu are nicio șansă și intră în Parlamentul European este un partid care în continuare va juca. Pe de altă parte, la partidele mari este aceeași poveste. De ce au căzut Alina Gorghiu și Crin Antonescu? Pentru că au dat un orizont de așteptare, că vor avea un anumit scor la alegeri și au obținut mai puțin. Același lucru se poate întâmpla și cu PSD. Ei dau pe surse și în sondajele lor că sunt la 30 și ceva la sută de parcă nu ar fi guvernat până acum, ci de abia au început. Ce face PSD este cu dus și întors pentru că sondajele cu cifre mărite pot juca împotriva lor. De exemplu, dacă PNL zice că are în sondaje 21-22% și ei iau 28% se cheamă că sunt pe val și că ei vor câștiga. De aceea am zis că europarlamentarele vor conta. Acela va fi sistemul de referință care nu va fi chestionabil, datele fiind clare și șansele sunt ca și la celelalte alegeri să fie la fel. Rezultatul alegerilor europarlamentare va reprezenta punctul de cotitură”, a declarat Bulai pentru psnews.ro.