Evenimentul Zilei > Actualitate > Miza de 30 miliarde de euro: Giganţii petrolieri au început bătălia pentru IRAN!
Miza de 30 miliarde de euro: Giganţii petrolieri au început bătălia pentru IRAN!

Miza de 30 miliarde de euro: Giganţii petrolieri au început bătălia pentru IRAN!

Total, Royal Dutch Shell, Eni și Lukoil sunt doar câţiva dintre giganţii care se vor lupta pentru o felie din „tortul” de 30 miliarde de euro oferit de Iran.

Companiile au selectat zăcămintele de țiței și gaze naturale pe care vor să le dezvolte în Iran – țară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial – după ce autoritățile de la Teheran le-au prezentat investitorilor proiecte în valoare de 30 miliarde de dolari, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Grupul francez Total și cel italian Eni vor să investească în Iran, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh. Compania anglo-olandeză Shell și firma rusă Lukoil au specificat ce zăcăminte vor să dezvolte în Iran, a adăugat Ali Kardor, adjunctul directorului de investiții și finanțare al National Iranian Oil Co.

Autoritățile iraniene vor acorda firmelor interesate posibilitatea de a investi în 70 de proiecte din domeniul petrolului și gazelor naturale, evaluate la 30 miliarde de dolari.

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul și statele din grupul "5 plus 1" (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) au ajuns în 14 iulie la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.