Mitul aspirinei a fost spulberat!

Mitul aspirinei a fost spulberat!

Un studiu recent demontează miturile legate de acidul acetilsalicilic sau, în termeni populari, celebra aspirină, leacul de bază al românilor. Dacă până acum medicamentul era cunoscut ca benefic în prevenția bolilor de inimă și era recomandat ca tratament zilnic, acum oamenii de știință răstoarnă toată această teorie.

Dacă sunteți sănătoși nu ar trebui să luați aspirină”, își începe pledoaria Dr. Jane Armitage de la Universitatea Oxford din Anglia, unul dintre coordonatorii studiului, în cadrul unei conferințe care a avut loc săptămâna trecută la Societatea Europeană de Cardiologie din München, potrivit Bostonglobe.com.

Potrivit studiului publicat în New England Journal of Medicine, administrarea unei doze mici de aspirină în fiecare zi poate reduce apariția unui alt atac de cord, accident vascular cerebral sau alte probleme cardiace doar la persoanele care au deja în istoricul medical afecțiuni ale inimii, însă când vine vorba de persoanele sănătoase, care prezintă doar riscul dezvoltării de boli de inimă, beneficiile medicamentului sunt depășite de efectele negative. Deși este folosită de mai bine de un secol pentru o gamă largă de afecțiuni, de la banale răceli și până la boli de inimă, cerecetătorii afirmă că încă au neclarități în ceea ce privește popularul medicament.

Cele mai recente studii, care au testat aspirina atât pe persoane bolnave de inimă sau cu istoric medical cu probleme cardiace, cât și persoane care nu au încă boli de inimă sau o problemă a vaselor de sânge, arată că medicamentul nu are nicio putere în prevenția afecțiunilor cardiace la persoanele sănătoase, ba chiar le pot crea anumite sensibilități.

Drept pentru care oamenii de știință atrag atenția că aspirina ar trebui administrată doar la recomandarea medicului, în baza unei rețete și în niciun caz luată după ureche. Printre efectele adverse ale aspirinei se numără hemoragiile, sângerările nazale, indigestia, refluxul sau durerile abdominale.

 

Este benefică pentru persoanele care deja au probleme cardiace

Medicamentul și-a dovedit însă eficiența în cazurile pacienților care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular și cărora aspirina le-a fost introdusă în schema zilnică de tratament. În aceste situații aspirina a reușit să prevină posibile viitoare episoade.

 

Un real pericol pentru bolnavii de diabet

Același studiu a vizat și bolnavii de diabet zaharat, despre care se știe că sunt mai predispuși să dezvolte afecțiuni cardiace, însă rezultatul nu a fost unul benefic. Aspirina s-a dovedit că nu îi păzește pe diabetici de boli de inimă. Ba chiar în 30% din cazuri, aspirina le-a provocat hemoragii puternice care au dus la spitalizarea pacienților. Nici Omega 3 nu protejează inima În cadrul aceluiași studiu au fost făcute și o serie de teste în ceea ce privește uleiul de pește bogat în Omega 3. Concluzia, nici acesta nu ajută la prevenirea bolilor cardiace la diabetici, așa cum se credea.

 

„Medicamentul universal”

Aspirina (acidul acetilsalicilic) este cunoscută pentru efectele benefice în tratarea unei game largi de afecțiuni, incluzând durerile musculare, durerile articulare, febra, răceala, durerile de cap și în prevenția bolilor de inimă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News