Mitingul Diasporei, euforie, eșec și dezamăgire. BILANȚ
- Andrei Dumitriu
- 11 august 2018, 09:24
Mitingul Diasporei. Circa 440 de persoane au necesitat îngrijiri, 65 de persoane au fost transportate la spital, printre aceștia aflându-se și 9 jandarmi. Acesta este bilanțul provizoriu al protestului organizat de Diaspora ieri, în Piața Victoriei din Capitală.
Forțele de ordine au intervenit ieri în momentul în care grupuri de huligani au provocat conflicte violente cu jandarmii. Aceștia din urmă au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea și pentru a o evacua din Piața Victoriei. În urma incidentelor doi jandarmi au rămas fără arme. În prezent, structurile MAI au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au furat armele celor doi jandarmi loviți de către mai mulți protestatari prezenți în Piața Victoriei, informează Jandarmeria Capitalei. Prezența la protest a fost una sub cea anunțată de organizatori Deși reprezentanții Jandarmeriei nu au oferit până acum estimări privind numărul participanților la miting, potrivit unor surse neoficiale, la protestul de ieri au participat între 25 și 35 de mii de persoane. Deși această prezență a fost una consistentă, numărul de participanți la miting s-a dovedit a fi mult sub cel anunțat inițial de organizatori, respectiv de cel puțin 1 milion de persoane. Mai mult, doar o mică parte din cei prezenți la miting au reprezentat românii din afara țării. Asta în condițiile în care protestul a fost promovat, la televiziuni și pe spațiul onlne, ca fiind al românilor din Diaspora. Potrivit unor observatori prezenți la miting, majoritatea participanților la protestul din Piața Victoriei a fost reprezentată de locuitori ai Capitalei. Acest lucru este confirmat și de imaginile video ale protestului care arată că Piața Victoriei a început să se umple de abia după ora 18.00, când foarte mulți bucureșteni erau deja în afara orelor de muncă și se îndreptau grupuri-grupuri către locul protestului.
Miting marcat de violență fizică și verbală Pe măsură ce mulțimea de oameni se aduna în Piața Victoriei, au început să apară mai multe provocări la adresa jandarmilor veniți să asigure ordinea publică. Astfel, mai mulți protestatari au aruncat cu sticle și alte obiecte contondente, rănind mai mulți jandarmi determinându-i pe aceștia să riposteze cu gaze lacrimogene și tunuri de apă. Prezența la miting a reprezentanților unor galerii de fotbal nu a făcut decât să crească și mai mult violența fizică și verbală la adresa forțelor de ordine. Mai multe televiziuni au transmis imagini cu tineri huligani care încercau să-i provoace pe jandarmi și să determine o intervenție în forță din partea acestora.
Deși forțele de ordine au dat dovadă de mult calm și au evitat escaldarea conflictelor cu protestatarii, totuși, în final, în jurul orei 23.00 jandarmii au fost obligați să intervină în forță și au evacuat Piața Victoriei. Intervenția s-a făcut după ce mai mulți ultrași au lovit cu violență doi jandarmi, o femeie și un bărbat. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală și se află sub îngrijire medicală.
Președintele Iohannis și partidele de Opoziție, reacții după violențele de ieri Deși Klaus Iohannis a condamnat ieri intervenția jandarmilor, calificând-o ca fiind una brutală, gestul președintelui pare, mai curând, o încercare de a se delimita de responsabilitatea unui protest care a degenerat în violențe la adresa forțelor de ordine. Acest lucru este sugerat și de faptul că mesajul președintelui nu a fost transmis din partea Administrației Prezidențiale, ci a fost postat pe contul său de Facebook. De menționat, de asemenea, faptul că o serie de lideri ai Opoziției au îndemnat bucureștenii, direct sau indirect, să participe la mitingul anunțat de românii din Diaspora. Preambulul a fost făcut de mesajele în apărarea șoferului cu plăcuțe jignitoare la adresa PSD, cât și apelurile liderilor PNL, USR și "România Împreună" de a fi prezenți la mitingul din Piața Victoriei într-un număr cât mai mare sunt dovezi ale implicării politice din partea forțelor de Opoziție. În loc de concluzii În mod paradoxal, protestul de ieri a proiectat slăbiciunea și limitele Opoziției, nu forța ei. Pe fond, mitingul a arătat că Opoziția politică nu mai poate coagula proteste cu o anvergură largă care să ducă la răsturnarea actualei guvernări și că, în locul acestora, Opoziția recurge la intimidarea Puterii.
Acest drum deschis de Opoziție este, însă, unul extrem de riscant și poate avea consecințe tragice, atât din perspectiva victimelor posibile, cât și din cea a imaginii transmise în exteriorul țării. Protestul de ieri a mai arătat că, din punct de vedere politic, ne aflăm într-un moment crucial, care impune o resetare a acțiunilor și a discursului partidelor politice. Nu doar a celor de la guvernare, dar, și a celor din Opoziție.
Astfel, PSD și ALDE ar trebui să fie mai atente la mesajul de fond transmis ieri de partea rațională a protestatarilor, pentru a evita o coliziune cu acest electorat pe viitor.
De cealaltă parte, partidele de Opoziție trebuie să înțeleagă că momentul loviturilor de palat a trecut, iar încercarea subterană de a mobiliza galeriile de fotbal în speranța că acestea vor provoca violențe care să ducă la căderea Guvernului PSD nu mai poate fi o soluție pentru societate.